Professione: reporter

Professione: reporter (1975)

I used to be somebody else...but I traded him in.

Een film die je absoluut niet mag missen.
play

7,7 details

  • 126 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Italië
  • Spanje
  • Frankrijk
126 Min Italië

De gelauwerde tv-journalist David Locke (Jack Nicholson) heeft een nieuwe opdracht: een reportage over een Noord-Afrikaanse bevrijdingsbeweging. Erg gemotiveerd is Locke niet, want hij heeft genoeg van zijn werk - en zijn huwelijk met de Britse Rachel. Wanneer een medehotelgast ongemerkt overlijdt, verwisselt Locke zijn paspoort met die van de overledene en begint een nieuw leven. Hij volgt de agenda van de dode man - een wapenhandelaar met louche connecties - en trekt door Europa, belaagd door zijn vrouw, geheim agenten en Afrikaanse opstandelingen.

Regie
Michelangelo Antonioni
Cast
Jack Nicholson, Jenny Runacre, Steven Berkoff, Ian Hendry, José María Caffarel, Ã?ngel del Pozo, Maria Schneider, Miquel Bordoy, James Campbell, Ambroise Bia, Manfred Spies, Jean-Baptiste Tiemele, Charles Mulvehill, Narciso Pula.
Release
28.02.1975

Filmtotaal Recensie

Regie: Michelangelo Antonioni | Cast:Jack Nicholson (David Locke), Maria Schneider (het meisje) | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 1975

Een man is in de woestijn op zoek naar een oorlog. Of naar iets anders. Het maakt eigenlijk niet veel uit. De woestijn laat zich niet ontdekken en de man is de wanhoop allang voorbij. Als de man, de journalist David Locke, terugkomt in zijn hotel, treft hij Robertson, de enige andere Europeaan, dood aan in diens kamer. Hij loopt wat rond en ontdekt in de spullen van de dode man een vliegticket naar München en een pistool. De camera draait omhoog, naar de nutteloze ventilator, en als hij weer omlaag komt heeft Locke het shirt van Robertson aan. Zo wordt een man iemand anders. Zo makkelijk lijkt het - voor eventjes althans - om te verdwijnen.

Ook de film zelf was een lange tijd verdwenen. Hoofdrolspeler Jack Nicholson kocht de rechten en de film is twintig jaar lang bijna niet vertoond - waarom weet zelfs zijn tegenspeelster Maria Schneider niet. In 2005 verkocht Nicholson de rechten aan Sony, waarop een dvd-release volgde. Nu is de film, in het kader van het NICE-festival en een kleinschalig Antonioniretrospectief, eventjes weer te zien zoals hij gezien hoort te worden: op het grote scherm, in volle glorie. Maria Schneider noemde het tijdens de persconferentie van NICE een tijdloze film, en ze heeft gelijk. In tegenstelling tot het nog steeds fascinerende maar erg gedateerde Blow-up, en misschien ook wel juist door de lange afwezigheid, voelt Professione: reporter, in Amerika uitgebracht als The Passenger, als een ontdekking.

videotrailers & clips