The Band's Visit

The Band's Visit (2007)

Once-not long ago-a small Egyptian police band arrived in Israel. Not many remember this...It wasn't that important.

Reviews (1)

Mr. Hulot

Avatar

Iedereen die wel eens een ongeorganiseerde reis gemaakt heeft, kent het: je strandt op een plek waar je helemaal niet wilt zijn, je maakt er het beste van, en je komt tegen wil en dank tot persoonlijk contact met de plaatselijke bevolking.
Hoewel ze niet direct sympathiek zijn, leef je daarom toch mee met deze acht Egyptenaren en de tot op het bot verveelde bewoners van het Israëlische dorpje waar ze in verzeild raken.

The Band's Visit is een film met een sterke, heldere, maar niet over-gestileerde beeldtaal, prettige acteurs, en een rare mix van teder/tragische momenten en zotte situaties. De symbolen worden je niet door de strot geduwd, maar zijn er wel als je wilt zien. Er is geen meeslepend drama, geen spannende intrige, en zelfs niet de geringste toespeling op geweld, maar de film is ondanks een rustig tempo voorbij voor je er erg in hebt.

Wat ik erg knap vind, is dat een in potentie zware boodschap subtiel, niet nadrukkelijk en met veel stille humor wordt verteld. Echt een film waar je met een glimlach aan terugdenkt, zij het wel een weemoedige.
Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is - en dat heeft de film gemeen met heel veel andere films over musici - dat de bandleden overduidelijk zelf hun instrumenten niet beheersen. Maar de film ademt zelf zo'n weldadige vergevingsgezindheid, dat ik helemaal geen zin heb om daarover te gaan zeuren.