There Will Be Blood

There Will Be Blood (2007)

When Ambition Meets Faith

Een magistrale film van Paul Thomas Anderson, met fantastische muziek, camerawerk en acteren van Daniel Day-Lewis en Paul Dano.
play

8,3 details

  • 158 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
158 Min Verenigde Staten

De film begint in het jaar 1898. Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) ontdekt tijdens zijn zoektocht naar zilver een oliebron. Hij laat de olie onderzoeken en begint zijn eigen oliebedrijf. Op een dag sterft een werknemer en Plainview adopteert diens zoon. Hij geeft de jongen de naam H.W. en promoveert hem tot zijn partner. In 1911 komt Plainview te weten dat er in Little Boston in Californië een enorme oliebron te vinden is. Op zoek naar olie en rijkdom trekt hij naar het religieuze dorpje. Plainview schuift alle normen en waarden opzij en denkt maar aan één zaak: olie. Zijn passie en eigenzinnig gedrag leiden ertoe dat Plainview een gevaar wordt voor zijn eigen omgeving.

Regie
Paul Thomas Anderson
Cast
Barry Del Sherman, Jim Meskimen, Paul F. Tompkins, Daniel Day-Lewis, Kevin Breznahan, Martin Stringer, Matthew Braden Stringer, Jacob Stringer, Joseph Mussey, Harrison Taylor, Stockton Taylor, Dillon Freasier, Erica Sullivan, Randall Carver, Coco Leigh.
Budget
$ 25.000.000
Opbrengst
$ 76.181.545
Release
28.12.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Paul Thomas Anderson | Cast: Daniel Day-Lewis (Daniel Plainview), Paul Dano (Paul/Eli Sunday), Dillon Freasier (H.W. Plainview) e.a. | Speelduur: 158 minuten | Jaar: 2007

Paul Thomas Anderson heeft nooit last gehad van een gebrek aan ambitie. Na twee goede films wilde hij in 1999 met Magnolia een groots kunstwerk maken en daar slaagde hij toen met vlag en wimpel in. Volgens velen zou hij dat nooit kunnen overtreffen en zou hij als filmmaker al voor zijn dertigste verjaardag zijn hoogtepunt hebben bereikt. Nu, acht jaar en één redelijk goede film later, probeert hij zijn eigen meesterwerk te overtreffen met een prachtig gemaakte, nog complexere en mogelijk nog rijkere film. Mogelijk, want het is niet makkelijk om de complexiteit, artistieke implicaties en technische kwaliteiten van There Will Be Blood in één keer te vatten en te waarderen. Meerdere kijkbeurten worden daarom aangeraden, die waarschijnlijk keer op keer bevredigender zullen zijn.

De eerste keer volstaat het om Daniel Plainview te volgen. De eerste, haast woordloze scènes zijn veelzeggend: Plainview valt in een mijnschacht en breekt zijn been. Als geluk bij een ongeluk vindt hij daar een zilverklomp. Op eigen kracht klimt hij weer naar boven en verkoopt éérst het zilver voordat hij een dokter raadpleegt. Zijn eenzaamheid en nietsontziende hebzucht zijn in deze scènes bepalend voor de rest van zijn leven en de film. Hoewel hij regelmatig met andere mensen moet samenwerken, zorgt zijn afkeer

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

There Will Be Blood Nieuwsberichten