Giorni e nuvole

6,8 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Italië
  • Zwitserland
115 Min Italië

Het gaat goed met de aspirant kunsthistoricus Elsa. Haar studie loopt goed en bij een restauratieproject ontdekt ze verborgen schilderingen. Ze ontdekt echter ook dat haar man al twee maanden werkloos is en dat het geld begint op te raken. De situatie leidt tot flinke spanningen in hun relatie.

Regie
Silvio Soldini
Cast
Giuseppe Battiston, Teco Celio, Margherita Buy, Antonio Albanese, Fabio Troiano, Alba Rohrwacher, Carla Signoris, Paolo Sassanelli, Arnaldo Ninchi, Antonio Carlo Francini, Carlo Scola, Alberto Giusta, Orietta Notari, Nicoletta Maragno, Arianna Comes.
Release
12.09.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Silvio Soldini | Cast: Margherita Buy (Elsa), Antonio Albanese (Michele), Alba Rohrwacher (Alice) | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2007

Een ruzie kan zo nu en dan heel bevrijdend werken. Het voorheen gelukkige echtpaar Elsa en Michele verheft het zelfs tot kunst: wanneer Elsa erachter komt dat manlief ontslagen is en ontdekt dat geld eigenlijk hun primaire levensbehoefte is, verdwijnen liefde en compassie naar de achtergrond. Giorni e Nuvole had een prettig cynische film kunnen zijn over het moderne consumentisme, maar gaat wonderbaarlijk genoeg volledig mee in het ongeluk van het echtpaar. Een potentieel leuk karakterdrama wordt zo een kitscherig pamflet voor het kapitalisme.

Regisseur Silvio Soldini tekende voor het in 2000 erg succesvolle Pane e Tulipani, waarin een vrouw voor grote keuzes kwam te staan. Hij is uit op dezelfde thematiek met Giorni e Nuvole, maar in plaats van een kritische noot over het verval van een relatie vanwege geldproblemen, stelt hij voor dat juist die geldproblemen belangrijker zijn dan een goede relatie. Die achterliggende gedachte is heel goed verpakt: het eindigt in verzoening, familiewaarden worden opzichtig benadrukt en geld gaan ze toch wel weer verdienen.

videotrailers & clips