Taken (2008)

They have taken his daughter. He will hunt them. He will find them. He will kill them.

Snoeiharde actie met een menselijk gezicht.
play

6,4 details

  • 94 Min
  • Actie
  • Thriller
  • Misdaad
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
94 Min Frankrijk

Bryan is een voormalig agent van de Amerikaanse geheime dienst. Hij zal opnieuw in actie moeten komen, aangezien zijn dochter Kim in de handen is gevallen van een bende die gespecialiseerd is in vrouwen-ontvoeringen en slavernij. Vanuit Los Angeles reist hij naar Parijs om haar te zoeken.

Regie
Pierre Morel
Cast
Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, David Warshofsky, Katie Cassidy, Xander Berkeley, Holly Valance, Olivier Rabourdin, Leland Orser, Jon Gries, Arben Bajraktaraj, Radivoje Bukvic, Gérard Watkins, Mathieu Busson, Marc Amyot.
Budget
$ 25.000.000
Opbrengst
$ 226.830.568
Release
25.09.2008
Release NL
01.05.2008
Release DVD
17.03.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Pierre Morel | Cast: Liam Neeson (Brian), Maggie Grace (Kim), Famke Janssen (Lenore) | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2008

Het is moeilijk in te schatten waar het script eindigt en de regie begint in deze keiharde thriller van de combinatie Morel (regie) – Besson (script) die eerder succesvol samenwerkten aan Transporter en Unleashed. Moeilijk omdat de film de typische kenmerken draagt van het werk van de omnipotente Luc Besson (scriptschrijver, cameraman, acteur, regisseur). De vaak extravagante, soms groteske, maar altijd bij de keel pakkende actie is waarschijnlijk toch aan hem toe te schrijven.

Taken begint met een aantal op het eerste gezicht weinigzeggende scènes van betrekkelijke rust om plotseling om te slaan naar een aantal korte, snelle en vooral harde actieshots. En al heeft deze sequentie inhoudelijk weinig te maken met de rest van de film, de sluier van wat er komen gaat wordt hier opgelicht. Vanaf dit moment belanden we in het supersnel gemonteerde en ongelofelijk strak gesneden verhaal van een ontvoering, dat je continu op het puntje van de stoel doet belanden. Maar de kracht van de film is zonder twijfel de heldere structuur: de slimme tempowisselingen bieden de nodige adempauzes, maar slaan direct daarna weer toe om je te verassen met de volgende sequentie van keiharde actie en rijke visuele effecten. De visuals liegen er niet om en in de originaliteit van enkele memorabele shots is duidelijk de hand van een ware estheet te herkennen. Zonder teveel te willen prijsgeven, volstaan hier de volgende aanwijzingen: bouwkeet, lantarenpaal, geelgetint stoffig licht en een elektriciteitskast.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Taken Nieuwsberichten

Laatste reacties

Duck-Twacy

"...Goede film (hoewel de opvolgers overbodig waren). Paar te makkelijke breakt throughs in het onderzoe......"

Frietgezicht

"...[quote=notReal]Ja, jij hebt het echt begrepen zie ik.. zeker niet nog eens kijken dan! :N [/quote......"

notReal

"...[quote=Frietgezicht]Weinig bijzonders deze film. De ontvoering aan het begin van de film is het e......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Taken

acties