De griffel der griffels: verfilmd.
play

5,6 details

  • 110 Min
  • Avontuur
  • Nederland
110 Min Nederland

De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst als ridder op het spel wanneer een stervende ridder hem een opdracht geeft. Hij moet een uiterst geheime brief voor de Koning van Unauwen bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bergen, bossen en dalen, waar het gevaar altijd op de loer ligt. De brief mag beslist niet in verkeerde handen vallen!

Regie
Pieter Verhoeff
Cast
Daan Schuurmans, Monic Hendrickx, Yannick van de Velde, Jeroen Willems, Ton Kas, Raymond Thiry, Derek de Lint, Gijs Scholten van Aschat, Kees Hulst, Kees Boot, Hans Dagelet, Michiel Romeyn, Victor Reinier, Quinten Schram, Ronald Top, Lars Rudolph, Willem Drieling, Uwe Ochsenknecht, Mischa van der Klei, Rüdiger Vogler, Steven Stavast, Jonathan De Weers, Hanna Schwamborn, Victor van Bergen Henegouwen.
Release
16.07.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Pieter Verhoeff | Cast: Yannick van de Velde (Tiuri), Quinten Schram (Piak), Hanna Schamborn (Lavinia) | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2008

Tiuri, zoon van Tiuri de Dappere: met zo’n naam móet je haast wel avonturen beleven. In het met de Griffel der Griffels bekroonde boek van Tonke Dragt - en dus ook in de filmadaptatie - barst het van de fantastische namen. Zo heten de twee landen waar het om draait Dagonaut en Unauwen en luisteren de goede, respectievelijk slechte zoon van de koning van Unauwen naar de namen Viridian en Iridian. Maar de slechtste, sluwste slechterik heet natuurlijk Slupor.

Tiuri komt uit Dagonau. Om ridder te worden hoeft hij nog maar één proef te doorstaan: hij moet, samen met nog vier anderen, een nacht doorbrengen in een kapel zonder te slapen, te eten, te drinken, te spreken en vooral ook zonder de deur voor wie dan ook open te doen. Maar wat doe je als een zwaargewonde man aanklopt, roepend om hulp voor een kwestie van leven of dood? Als je Tiuri, zoon van Tiuri de Dappere bent, kun je het niet laten te helpen, zelfs al stel je daarmee je dappere vader teleur. Al snel krijgt Tiuri van een stervende ridder de brief uit de titel in handen, bestemd voor de koning van Unauwen, en kan het avontuur beginnen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

DennisAmerica11

"...Mooi gemaakt, duidelijke film. voor mij wel 1x kijk film...."

Lemurian

"...Ik heb t boek niet gelezen, maar vind dit een zeer geloofwaardige nederlandse film...."

Thiver

"...[quote=javanko]...geeft mij het gevoel dat van deel 2 (Geheim van het Wilde Woud) geen film wordt ge......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

De brief voor de koning

acties