Recensie

De Brief voor de Koning (2008)

De griffel der griffels: verfilmd.

door Hedwig van Driel om 10:23 in RECENSIES
De brief voor de koning poster
Regie: Pieter Verhoeff | Cast: Yannick van de Velde (Tiuri), Quinten Schram (Piak), Hanna Schamborn (Lavinia) | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2008

Tiuri, zoon van Tiuri de Dappere: met zo’n naam móet je haast wel avonturen beleven. In het met de Griffel der Griffels bekroonde boek van Tonke Dragt - en dus ook in de filmadaptatie - barst het van de fantastische namen. Zo heten de twee landen waar het om draait Dagonaut en Unauwen en luisteren de goede, respectievelijk slechte zoon van de koning van Unauwen naar de namen Viridian en Iridian. Maar de slechtste, sluwste slechterik heet natuurlijk Slupor.

Tiuri komt uit Dagonau. Om ridder te worden hoeft hij nog maar één proef te doorstaan: hij moet, samen met nog vier anderen, een nacht doorbrengen in een kapel zonder te slapen, te eten, te drinken, te spreken en vooral ook zonder de deur voor wie dan ook open te doen. Maar wat doe je als een zwaargewonde man aanklopt, roepend om hulp voor een kwestie van leven of dood? Als je Tiuri, zoon van Tiuri de Dappere bent, kun je het niet laten te helpen, zelfs al stel je daarmee je dappere vader teleur. Al snel krijgt Tiuri van een stervende ridder de brief uit de titel in handen, bestemd voor de koning van Unauwen, en kan het avontuur beginnen.

Het mooie is dat we alles vanuit het perspectief van Tiuri blijven zien, en dat we nooit meer weten dan hij. Zo kom je echt in het verhaal en blijft het gaan om de reis, niet om de politieke intriges die het verhaal mogelijk maken. Tiuri wordt innemend gespeeld door Yannick van de Velde, die met grote blauwe ogen de wereld inkijkt en met verve tegen alle slechteriken vecht. Hij is een echte held, dapper en fundamenteel goed, maar gelukkig niet al te perfect. Hij kan de vele hulp die hij op zijn missie aangeboden krijgt goed gebruiken.

De film is - het moet gezegd worden - wat knullig. Sommige scènes, vooral die met nagesynchroniseerde Duitse acteurs, zijn ronduit houterig te noemen, maar ze doen weinig af aan de charme van de film. Integendeel: ze dragen eraan bij. Victor Reinier en Daan Schuurmans hebben zich indrukwekkende gezichtsbeharing aangemeten om als volwassen, intimiderende ridders te kunnen fungeren, de dochter van de kasteelheer draagt een jurk die zo uit de verkleedkist had kunnen komen en de volwassenen zijn stuk voor stuk gewichtige, wijze, bebaarde mannen. Je krijgt daardoor hetzelfde gevoel als je vroeger had, spelend met houten zwaarden in de achtertuin. Het is spannend maar nooit echt gevaarlijk en vooral erg leuk.

Wie punten van kritiek in deze film wíl vinden zal niet heel veel moeite hebben. Maar wie wil dat nou? Vele generaties kinderen hebben De Brief voor de Koning keer op keer gelezen of voorgelezen gekregen. Het belangrijke is dat de film het gevoel van het boek weet te vangen en je weer een klein kind met grote dromen doet voelen. Zelfs als volwassene krijg je onmiddellijk zin het boek weer eens op te pakken.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

<<
Ja, dat wil iedereen die wil weten of t een goede film is of niet, dat is de essentie van een review. Aan fanboyrecensies hebben we niks natuurlijk. Want dan kun je elke film wel goed praten.

Cee van Lleef

Avatar

Een waar woord SunChaser. Geen speld tussen te krijgen.

SunChaser

Avatar

Geen idee waar mn reactie is gebleven

SunChaser

Avatar

Wie punten van kritiek in deze film wíl vinden zal niet heel veel moeite hebben. Maar wie wil dat nou?


Wat een onzinnig argument. van een recensist verwacht ik dat ie met argumenten komt waarom een film goed is of niet, niet omdat je een fan bent van een boek, regisseur of wat dan ook. Als je kritiek hebt dan moet je dat melden, niet achterwge laten uit nostalgische redenen. Want dan kun je elke film wel goedpraten.

Steadicam

Avatar

SunChaser "Wat een onzinnig argument"
Een argument waarvoor? Ze zegt toch niet dat er geen gebreken zijn, maar enkel dat vele mensen hun kritiek gemakkelijk naast zich neer zullen leggen. Kennelijk worden de slordigheden overheerst door het fijne kinderboekensfeertje.

Darthmar

Avatar

Nog nooit van deze schrijfster gehoord ondanks dat ik mijn jeugd boeken over ridders verslond. Zo erg dat tegen de tijd dat ik 10 de gehele sectie met ridders had gelezen en deze stonden er niet tussen.

SunChaser

Avatar

Ken je de Zevensprong niet???????

Schaam je :o

Quido

Avatar

Darthmar "Nog nooit van deze schrijfster gehoord ondanks dat ik mijn jeugd boeken over ridders verslond. Zo erg dat tegen de tijd dat ik 10 de gehele sectie met ridders had gelezen en deze stonden er niet tussen."
Slechte bibliotheek dan ... Of nee wacht: het was natuurlijk steeds uitgeleend ;)

Darthmar

Avatar

Quido "Slechte bibliotheek dan ... Of nee wacht: het was natuurlijk steeds uitgeleend ;)"


Dat zou kunnen maar ze heeft meer dan 1 boek geschreven en die heb ik ook nooit gezien.
En de bieb was toen gloedjenieuw en was een dependance van de centrale bieb. Het had 2 verdiepingen de 2e was alleen maar kinderboeken en was/is aardig groot.

Chrischzz

Avatar

Ik heb de brief voor de koning ook nooit gelezen...
Daarom heb ik ook niet veel interesse in deze film.. Maar dat had ik ook met Kruistocht in je spijkerbroek en die was redelijk te pruimen... Behalve dat die dan weer van "internationale" opzet was... Wat weer afbreuk deed aan het Nederlandsche sfeertje..


Afijn.. zodra deze in de videotheek ligt zal ik er eens naar kijken..

SunChaser

Avatar

Er is een hele lame teaserreclame in de bios. Dan zie je de hoofddrolspeler achtervolgd, wordt ie ingesloten. Vragen ze: heb je een brief? Zegt de jongen: nee, maar wel een nationale bioscoopbon O+

Rudebox

Avatar

Ik ben absoluut geen fan van Nederlandse films, alleen deze was een uitzondering. Leuke film, nu maar eens aan de boeken beginnen :9

Mevrouw1980

Avatar

Deze fim is goede oorlog films
ik vind behoorlijk goed en indruktwerken gemaakt en ook heel knap hoe de cast crew dit gemaakt heb
ik vindt ook een uitstekende film gemaakt

De brief voor de koning

acties