Sagan (2008)

Sagan

5,5 details

  • 117 Min
  • Biografie
  • Frankrijk
117 Min Frankrijk

Amper negentien jaar oud schrijft Françoise Sagan in een zomervakantie het boek 'Bonjour Tristesse', dat in Frankrijk een schok teweeg brengt. Vanaf het moment dat het boek de Prix de la Critique wint, raakt haar leven in een stroomversnelling. De rebelse Sagan heeft lak aan conventies: ze rijdt in snelle auto’s, heeft driehoeksrelaties, gebruikt drugs, drinkt er lustig op los en er hangt altijd een vleug erotiek om haar heen. Achter de rook van haar mentholsigaretten blijkt een vrouw te schuilen die vrij is om te schrijven, lief te hebben maar vooral zichzelf te vernietigen. Het leven ontglipt haar. Beroemder dan haar boeken overlijdt Françoise Sagan uiteindelijk in 2004 op negenenzestigjarige leeftijd. <br>

Regie
Diane Kurys
Cast
Sylvie Testud, Denis Podalydès, Jeanne Balibar, Guillaume Gallienne, Lionel Abelanski, Margot Abascal, Bruno Wolkowitch, Alexis Michalik, Samuel Labarthe, Chantal Neuwirth, Arielle Dombasle, Gwendoline Hamon, Pierre Palmade, William Miller, Silvie Laguna.
Release
11.06.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Diane Kurys | Cast: Sylvia Testud (Françoise Sagan), Pierre Palmade (Jacques Chazot), Guillaume Gallienne (Jacques Quoirez), Jeanne Balibar (Peggy Roche) | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2008

Het leven van artiesten is vaak van zichzelf al een prachtige drieakter: eerst zien we het eerste succes (al dan niet voorafgegaan door wat strubbelingen), dan de top van de roem en de periode waar iemand om bekend is geworden, en vervolgens de onvermijdelijke neergang, meestal het gevolg van drank, drugs, overspel of een combinatie daarvan. In het leven van Françoise Sagan zijn alle elementen aanwezig: door haar shockerende debuut Bonjour Tristesse, geschreven op haar achttiende, werd ze een literaire sensatie. Ze leidde vervolgens een wild leven, waarin ze twee keer trouwde en daarnaast langdurige verhoudingen met zowel mannen als vrouwen onderhield. Uiteindelijk ging ze ten onder aan morfine en cocaïne. Je zou zeggen: alle ingrediënten die nodig zijn voor een intrigerende film.

Helaas. Zoals wel vaker bij biografische films is het eindresultaat onvoorstelbaar vlak: de hoogte- en dieptepunten voelen als een oneindig aantal incidenten die aan elkaar geregen worden zonder dat daaruit een volledig beeld van de hoofdpersoon ontstaat. De film begint veelbelovend met de geboorte van de schrijfster in plaats van het meisje Françoise Quoirez zoals ze eigenlijk heette. Direct met de deur in heus dus, zonder de gebruikelijke nadruk op de (meestal ongelukkige of getroebleerde) jeugd. Maar wie deze Sagan is en waarom ze zich gedraagt zoals ze doet, blijft ondanks de mooie quotes die in voice-over worden voorgelezen een groot mysterie.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Sagan

acties