Burn After Reading (2008)

Intelligence is only their job.

Het is een film die elke keer dat je hem ziet grappiger wordt.
play

6,7 details

  • 96 Min
  • Komedie
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
96 Min Verenigde Staten

De knullige sportleraar Chad Feldheimer denkt een goudmijn in handen te hebben, wanneer hij een disc van een voormalige CIA-agent vindt. Op de disc staat gevoelige informatie over geheime missies. Wanneer Feldheimer de eigenaar probeert te chanteren, lopen de zaken schrikbarend snel uit de hand.

Regie
Ethan Coen
Joel Coen
Cast
Brad Pitt, George Clooney, John Malkovich, Tilda Swinton, J.K. Simmons, Richard Jenkins, Frances McDormand, Olek Krupa, David Rasche, Elizabeth Marvel, Kevin Sussman, Michael Countryman, J.R. Horne, Armand Schultz, Hamilton Clancy.
Budget
$ 37.000.000
Opbrengst
$ 163.720.069
Release
12.09.2008
Release NL
12.09.2008
Release DVD
17.03.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Joel & Ethan Coen | Cast: Frances McDormand (Linda Litzke), Brad Pitt (Chad Feldheimer), John Malkovich (Osbourne Cox), George Clooney (Harry Pfarrer), Tilda Swinton (Katie Cox), Richard Jenkins (Ted) | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2008

Na Fargo, de eerste film waar de Coens een Oscar voor kregen, kwam The Big Lebowski, een film die in het begin noch bij critici noch bij het publiek erg in de smaak viel, maar die sindsdien een cultfavoriet is geworden. Nu komt, na het Oscarsucces van No Country For Old Man, Burn After Reading. Laten we er duidelijk over zijn: Burn After Reading is niet een nieuwe Lebowski. Die lat is te hoog. Wat Burn After Reading wél is, is een komedie zoals we die van de Coens mogen verwachten: onvoorspelbaar, met een scherp gevoel voor taal en met personages die je bij zullen blijven.

Linda Litzke bijvoorbeeld: een medewerkster van een fitnessclub die wanhopig op zoek is naar de financiering voor de plastische chirurgie die ze onontbeerlijk acht. Haar collega Chad Feldheimer is al helemaal zo’n Coencreatie: een oerdomme jongen die denkt dat hij slim is, een sportfanaat met een voorliefde voor het woord ‘shit’ en een kans voor Brad Pitt om te laten zien wat hij kan. Verder is daar nog de ontslagen, alcoholische CIA-agent Osbourne Cox (die de voorkeur geeft aan een ander vierletterwoord en vele variaties daarop), zijn ijskoude vrouw, en de door seks geobsedeerde Harry Pfarrer, die met zo’n beetje alle vrouwelijke personages het bed deelt.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Burn After Reading Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...heb de film opnieuw bekeken en dat beviel erg goed. Is een zeer geslaagde komedie / crime genre (wat......"

2Cent

"...Brad Pitt was de enige die grappig was. De rest was ergens tussen oninterresant(Malkovich) en genant......"

JamesBond

"...De film krijgt van mij toch een 5 slecht verhaal en misschien 1 of 2 goede grappen.. Een goede c......"

Burn After Reading

acties