Recensie

Burn After Reading (2008)

Het is een film die elke keer dat je hem ziet grappiger wordt.

door Hedwig van Driel om 22:49 in RECENSIES
Burn After Reading poster
Regie: Joel & Ethan Coen | Cast: Frances McDormand (Linda Litzke), Brad Pitt (Chad Feldheimer), John Malkovich (Osbourne Cox), George Clooney (Harry Pfarrer), Tilda Swinton (Katie Cox), Richard Jenkins (Ted) | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2008

Na Fargo, de eerste film waar de Coens een Oscar voor kregen, kwam The Big Lebowski, een film die in het begin noch bij critici noch bij het publiek erg in de smaak viel, maar die sindsdien een cultfavoriet is geworden. Nu komt, na het Oscarsucces van No Country For Old Man, Burn After Reading. Laten we er duidelijk over zijn: Burn After Reading is niet een nieuwe Lebowski. Die lat is te hoog. Wat Burn After Reading wél is, is een komedie zoals we die van de Coens mogen verwachten: onvoorspelbaar, met een scherp gevoel voor taal en met personages die je bij zullen blijven.

Linda Litzke bijvoorbeeld: een medewerkster van een fitnessclub die wanhopig op zoek is naar de financiering voor de plastische chirurgie die ze onontbeerlijk acht. Haar collega Chad Feldheimer is al helemaal zo’n Coencreatie: een oerdomme jongen die denkt dat hij slim is, een sportfanaat met een voorliefde voor het woord ‘shit’ en een kans voor Brad Pitt om te laten zien wat hij kan. Verder is daar nog de ontslagen, alcoholische CIA-agent Osbourne Cox (die de voorkeur geeft aan een ander vierletterwoord en vele variaties daarop), zijn ijskoude vrouw, en de door seks geobsedeerde Harry Pfarrer, die met zo’n beetje alle vrouwelijke personages het bed deelt.

In principe is het plot simpel: Osbourne Cox raakt een kopie van zijn memoires kwijt. Linda en Chad zien het aan voor ‘top secret shit’ en proberen er iets voor te krijgen - op welke manier dan ook. Maar natuurlijk gaat er van alles fout, worden de verwikkelingen steeds ingewikkelder en surrealistischer en heeft niemand - zelfs de CIA niet - door wat er nu eigenlijk gebeurt. Dit resulteert ook in de grappigste twee scènes van het geheel waarin een hoge pief van de CIA (gespeeld door de briljante J.K. Simmons), gebriefd wordt over wat er is gebeurd. Zijn vraag “what have we learned?” blijft onbeantwoord. Zelfs voor ons, als publiek dat alles van een zeker afstandje beziet (de film begint met een zoom vanuit de ruimte), is het niet precies duidelijk.

De Coens worden vaak misantropisch of zelfs nihilistisch genoemd, maar dat is te simplistisch. Burn After Reading wordt bevolkt door domme, egoïstische wezens, maar dat betekent niet dat er geen enkele affectie voor ze is. En al heeft de film geen duidelijke morele boodschap, het is wel een film waar morele kwesties ter sprake komen. Een film die misschien wat oppervlakkig lijkt, maar waar veel meer over te zeggen valt dan je zou denken. Je zou het zelfs een satire kunnen noemen.

Maar belangrijker dan diepere lagen en betekenissen is bij een komedie natuurlijk altijd: is hij grappig? Het antwoord is ja, maar wie de ene dijenkletser na de andere verwacht zal bedrogen uitkomen. Dit komt deels doordat de film vrij rechttoe rechtaan is gefilmd, maar vooral ook doordat de soundtrack duidelijke cues ontbeert. Maar het is wel een film waar je met een grote grijns naar zit te kijken en die genoeg redenen geeft om te gniffelen, of het nu om het taalgebruik is, om Harry’s obsessie met vloeroppervlakken of om de rare kapsels die de Coens ook dit keer weer hun personages hebben aangemeten. En belangrijker: het zou heel goed kunnen dat dit een film is die elke keer dat je hem ziet grappiger wordt. Net als, inderdaad, The Big Lebowski.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ruben

Avatar

"Harry’s obsessie met vloeroppervlakken": dat vond ik de beste grap uit de hele film! Als ik er weer aan terugdenk, begin ik al te schuddebuiken! Dát, samen met Clooney's blauwe driehoek/hulpmiddel Smiley face

George Clooney en J.K. Simmons stalen wat mij betreft de show. Frances McDormand - normaal een stralend middelpunt in een Coen broertjes-film - vond ik te cartoonesk en iets te veel van het goede.

Het verhaal gaat werkelijk alle kanten op, diepzinnigheid hoef je niet te verwachten, maar de bizarre personages maken dat je je uiteindelijk niet verveelt. [rating 3.5]

Steroid

Avatar

Leuke film, maar niet meer dan dat. Clooney valt tegen. Pitt en Malkovich zijn goed. Er zit wel een aantal goede grappen in, maar om nou te zeggen vernieuwend - nee. Een keer kijken en daarna niet teveel meer over nadenken.

[rating 2.5]

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "George Clooney en J.K. Simmons stalen wat mij betreft de show. Frances McDormand - normaal een stralend middelpunt in een Coen broertjes-film - vond ik te cartoonesk en iets te veel van het goede."
Ik vond juist Pitt en Malkovich het leukst, maar ook Clooney en Simmons zijn erg goed. "Let me know when... when it makes sense." :E
ruben "
Het verhaal gaat werkelijk alle kanten op, diepzinnigheid hoef je niet te verwachten, maar de bizarre personages maken dat je je uiteindelijk niet verveelt. [rating 3.5]"
Ik had toch het idee dat er bij die laatste scène iets schuilde onder de oppervlakte (en ook zeker in McDormands personage, een fitnesstrainer die naast de training naar de plastische chirurgie grijpt), maar ook dan blijft het summier, zeker in vergelijking met hun vorige film waarmee ze juist enorm de diepte in doken. Maar goed, Lebowski leek op het eerste gezicht ook oppervlakkig. Appearances can be... deceptive. Verder verdient de onvolprezen Richard Jenkins met de enige écht sympathieke rol ook lof wat mij betreft.

Rubbert

Avatar

Wat een ontzettend grappige film! Ik kwam soms niet meer bij joh. Elke keer moest ik weer lachen wanneer je Brad Pitt zag, hij speelt zo droog. Ook de muziek was mooi en de dialogen zijn gewoon het grappigst.

bruceisgod

Avatar

Osbourne Cox raakt een kopie van zijn memoires kwijt????

ik dacht dat dit een kopie was van de financiele situatie. Omdat hij ging scheiden. Tenminste dit heb ik er uit opgemaakt. Ook omdat een seceratesse een cd niet kan vinden als een advocaat er om vraagt als de vrouw van ozzy daar op kantoor zit.

Voor de rest: SUPERFILM....

Breug

Avatar

bruceisgod "ik dacht dat dit een kopie was van de financiele situatie. Omdat hij ging scheiden. Tenminste dit heb ik er uit opgemaakt. Ook omdat een seceratesse een cd niet kan vinden als een advocaat er om vraagt als de vrouw van ozzy daar op kantoor zit."

Het waren gewoon alle bestanden op zijn computer. Waar dus ook zijn memoires bij zaten.

McMurphy

Avatar

Vind dit toch één van de mindere Coën films die ik gezien heb, met name de humor was voor mij ver te zoeken, kon eigenlijk alleen lachen om Pitt en Malkovich en dan met name de scene in de auto :E.

Naja misschien is het wel zoals hierboven gezegd werd, eerst een paar herkijkjes voordat je hem op waarde kunt schatten.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Luchtig filmpje van de Coen broers voor tussendoor, niet echt bijzonder, leuk voor op DVD.

Goldenboy

Avatar

Ik snap er geen bal van.. De leukste films worden het slechtst gewaardeerd en de minst leuke films hoog. Mijn smaak qua films verschilt heel erg dan die van menige zo te zien.

Planethugo

Avatar

Vond het een geinige film, hele cast doet t geweldig maar pitt steekt er toch bovenuit. Vond 'm alleen wat aan de korte kant. Die naam Osbourne Cox vond ik al grappig :D

oogsnoepje

Avatar

Ik vond het niet zo bijzonder beginnen, maar steeds verder richting het einde begon ik het zeker wel een leuke film te vinden Smiley face

De onvoorspelbare wendingen waren ook tof T+)
(ik dacht eerst dat het een droom of waanvoorstelling was ofzo, maar het was gewoon echt.. dat gaf wel een WTF-momentje) :E

(damn, kan je op FT niet eens een smiley in een spoiler zetten?)

LuCos

Avatar

oogsnoepje "
(ik dacht eerst dat het een droom of waanvoorstelling was ofzo, maar het was gewoon echt.. dat gaf wel een WTF-momentje) :E

(damn, kan je op FT niet eens een smiley in een spoiler zetten?)"


Nou weetje, ik snap niet waarom ze zo'n spoiler ding maken zoals bij Moviemeter.nl (geen reclame hoor Smiley face!!) maar daar hoef je het alleen te selecteren en je leest het.. Nja, ik ben misschien anders te lui :P

Breug

Avatar

Steroid "Leuke film, maar niet meer dan dat. Clooney valt tegen."

Arrgh. Ik vond Clooney zijn rol juist de beste.

declown

Avatar

Goeie film. Je kunt het beloop niet voorspellen en er heerst een grote vervreemding onder de spelers. Een uitvergroting van de Amerikaanse oppervlakkige op prestaties en geld beluste mentaliteit die hier ook steeds meer postvat. Geen dijenkletser maar je blijft kijken en je amusren, ik wel tenminste.
[rating cijfer]5

fterink

Avatar

Niks aan deze film. Zonde van je tijd. Ik moet wel toegeven dat ik meer houd van films waar een goed verhaal in zit. Deze film gaat nergens over. Cijfer 4 (en dan ben ik mild)

mening

Avatar

Burn before watching!

Otmeister

Avatar

Heerlijk deze film.

Dit is waar film voor bedoeld is.
Dit is waar de Coen broertjes zo ongeëvenaard goed in zijn.
Zo'n film maakt mijn dag helemaal goed.

En dan te bedenken dat de Coen brothers nog een flinke stapel (deels onafgewerkte) scripts hebben liggen.
Dat geeft de burger moed.

Burn After Reading

acties