Pather Panchali
De Indiase film vormde in de tijd dat hij uitkwam een sterk contrast met de mierzoete films van de Bollywoodindustrie.
play
125 Min India

Het jongetje Apu groeit in de twintigerjaren van de vorige eeuw op in een straatarme Bengaalse familie. Zijn vader - een dichter annex priester - verdient niet genoeg om het gezin te onderhouden, zijn zus steelt fruit van de buren, en ook zijn moeder moet zich in allerlei bochten wringen om haar gezin en een oude tante eten te kunnen voorschotelen. Wanneer de vader het gezin verlaat in een poging voor betere omstandigheden te zorgen, wordt Apu’s familie door rampspoed getroffen.

Regie
Satyajit Ray
Cast
Kanu Bannerjee, Karuna Bannerjee, Subir Bannerjee, Uma Das Gupta, Chunibala Devi, Runki Banerjee, Reba Devi, Aparna Devi, Haren Banerjee, Tulsi Chakraborty, Nibhanani Devi, Rama Gangopadhaya, Roma Ganguli, Binoy Mukherjee, Harimohan Nag, Kshirod Roy, Rampada Das.
Opbrengst
$ 536.364
Release
28.09.1955

Filmtotaal Recensie

Regie: Satyajit Ray | Cast: Karuna Banerjee (Sarbajaya Ray), Kanu Banerjee (Harihar Ray), Subir Banerjee (Apu), Uma Dasgupta (Durga), Chunibala Devi (Indir Thakrun) | Speelduur:115 minuten | Jaar: 1955

In de jaren vijftig maakte Satyajit Ray de film Pather Panchali en behaalde hiermee overal succes behalve in het land van oorsprong, India. Tot de toenmalige trend behoorden vooral de Hindifilms uit Bombay. De Bengaalse overheid besloot Ray financieel niet te ondersteunen omdat men bezorgd was dat de film over het leven van een arme familie het positieve beeld van India zou verstoren. In het buitenland deed de film het echter uitstekend en ontving onder andere de prijs voor Best Human Document in Cannes.

Pather Panchali is het eerste deel van de zogeheten Apu-trilogie en gaat over een familie in armoede, gespeeld door een niet-professionele cast (behalve de bejaarde tante) en vormde in de tijd dat de film uitkwam een sterk contrast met de mierzoete films van de Bollywoodindustrie aangezien de regisseur niet wilde romantiseren maar enkel observeren. De familie waar het om draait leeft in een dorpje net buiten de stad in het ouderlijk huis van Harihar, de vader. Als schrijver weet hij de familie niet te voorzien van een inkomen en daarom trekt hij dagelijks naar de stad op zoek naar een baan. Moeder Sarbojaya daarentegen is het vaste punt om wie alle personages heen bewegen en is naast het huishouden slechts op één ding gericht, het verzorgen van de maaltijd. De kinderen Durga en Apu zijn zich minder bewust van de erbarmelijke omstandigheden en ontvluchten hun verplichtingen maar al te graag. Apu, die in de volgende delen (Aparajito en Apur Sansar) de hoofdrol zal spelen, is hier een klein levenslustig jongetje dat nog niet veel zegt, maar vooral veel in zich opneemt.

videotrailers & clips