Boy A (2007)

Boy A is wat topzwaar omdat het op waarheid gebaseerde verhaal veel vergt van de kijker.
play

7,5 details

  • 100 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
100 Min Verenigd Koninkrijk

Na jarenlang in de gevangenis te hebben gezeten, is het voor Jack noodzakelijk om een nieuwe identiteit aan te nemen. Zolang zijn vorige niet aan het licht komt, ziet de toekomst met een nieuwe naam, een nieuwe look en een nieuwe woon- en werkomgeving, er hoopvol uit. Tenminste, als het aan Jacks begeleider Terry ligt. Hij is zo overtuigd van Jacks recht op een nieuw leven en herintreding in de samenleving, dat Jack hem wel moet geloven. Jacks nieuwe baan bevalt goed en hij raakt al snel bevriend met enkele collega's. Bovendien leert hij via zijn werk, ook zijn nieuwe vriendin kennen. In eerste instantie is Jack afwachtend, onzeker en gevoelig. Zijn verlegenheid is een goede maskering voor datgene wat de buitenwereld nooit te weten mag komen. Langzamerhand kruipt hij uit zijn schulp en groeit zijn zelfvertrouwen. Begeleider Terry kan niets anders dan trots zijn op zijn 'kroost', want alles verloopt zoals gepland.

Regie
John Crowley
Cast
Andrew Garfield, Peter Mullan, Shaun Evans, Josef Altin, Skye Bennett, Katie Lyons, Alfie Owen, Siobhan Finneran, Anthony Lewis, Leigh Symonds, Madeleine Rakic-Platt, Taylor Doherty, Victoria Brazier, James Young, Dudley Brewis.
Release
28.10.2007
Release DVD
12.05.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: John Crowley | Cast: Andrew Garfield (Jack Burridge), Alfie Owen (Eric Wilson), Peter Mullan (Terry) | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2007

Boy A vertelt het verhaal van de achttienjarige Jack Burridge die na jaren in een jeugdgevangenis te hebben gezeten in een nieuw leven wordt geworpen en een nieuwe identiteit krijgt aangemeten. Dat het een lange weg van re-integratie vergt, is niet het grootste probleem. Jack slaagt er in zijn nieuwe start mooi in te vullen. Toch blijkt het verleden onuitwisbaar. De tragedie ontvouwt zich wanneer een lokale krant zijn ware identiteit ontdekt.

Een dramafilm vraagt altijd om betrokkenheid. Of het nou om een sympathieke protagonist of een dubieuze antagonist gaat: zolang een personage de aandacht opeist, blijft een film boeien. Boy A gaat geheel over betrokkenheid, maar niet alleen door de toewijding aan sommige personages. Ook het verhaal stelt vraagtekens bij de acceptatie van anderen in je eigen levenswereld. Jack heeft een gruwelijke misdaad begaan als kind en moest daarvoor een hoge prijs betalen. Zijn jeugd is hem afgenomen en na de vrijlating biedt alleen een schuilidentiteit de kans op een enigszins normaal leven. Jack is en blijft namelijk een ‘monster’; dat stempel is overal aanwezig. Boy A stelt zo een relevante vraag: wanneer is iemand werkelijk vrijgepleit van zijn daden uit het verleden?

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Tarkus

"...Tragisch verhaal in deze film die ondanks dat hij wat saai begint, toch steeds boeiender en boeiende......"

Liptonpome

"...Ik had iig tijdens de film absoluut het idee dat hij een 2e kans verdiende, het bleek gewoon een hel......"

MovieMazzter

"...Geen reacties en dat is best wel vreemd. Vond het een goede film, goed verhaal. Zet je toch even aan......"

Boy A

acties