Jaagt in een moordend tempo door de geschiedenis van de Rote Armee Fraktion.
play

7,3 details

  • 150 Min
  • Biografie
  • Misdaad
  • Drama
  • Historisch
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Tsjechië

Duitsland, 1970. Bomaanslagen, het dreigende terrorisme en angst bedreigen de grondvesten van de jonge Duitse democratie. De geradicaliseerde Nazi-kinderen, geleid door Andreas Baader, Ulrike Meinhof en Gudrun Ensslin strijden een gewelddadige oorlog tegen het nieuwe fascisme: het Amerikaanse imperialisme, gesteund door de Duitse formatie. Baader, Meinhof en Ensslin vormen der Rote Armee Fraktion (RAF), met als doel het creëren van een meer menselijke samenleving. Bij het nastreven van hun idealen zetten ze echter onmenselijke middelen in. Hierdoor veroorzaken ze niet alleen angst en bloedvergieten, maar dreigen ze ook hun eigen menselijkheid te verliezen. Horst Herold, hoofd van de Duitse politie, start met een meedogenloze achtervolging op deze jonge terroristen. Tijdens deze achtervolging realiseert hij zich dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Regie
Uli Edel
Cast
Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Heino Ferch, Johanna Wokalek, Stipe Erceg, Jan Josef Liefers, Nadja Uhl, Volker Bruch, Hannah Herzsprung, Vinzenz Kiefer, Niels-Bruno Schmidt, Simon Licht, Daniel Lommatzsch.
Budget
$ 27.000.000
Release
24.09.2008
Release DVD
14.04.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Uli Edel | Cast: Martina Gedeck (Ulrike Meinhof), Moritz Bleibtreu (Andreas Baader), Johanna Wokalek (Gudrun Ensslin), Nadja Uhl (Brigitte Monhaupt) e.a. | Speelduur: 150 minuten | Jaar: 2008

Schrijver-producent Bernd Eichinger maakte een paar jaar geleden Der Untergang. Een intense kijkervaring, ongetwijfeld, maar een leerzame? Eichinger is niet geïnteresseerd in historische of psychologische inzichten. Voor hem is geschiedenis slechts een reeks gebeurtenissen, het waarom daarachter doet er volgens hem na afloop niet meer toe. Met deze filosofie heeft hij samen met regisseur Uli Edel (Christiane F.) nu Der Baader Meinhof Komplex gemaakt, naar het standaardwerk van journalist Stefan Aust. Het verhaal van de RAF (Rote Armee Fraktion) van oorsprong tot ondergang komt in een sneltreinvaart gedurende twee en een half uur voorbij, zonder reflectie of psychologische diepgang.

Wordt de kijker zonder begeleiding in het diepe geworpen en aan zijn lot overgelaten of krijgt hij juist de ruimte om zelf te oordelen? Door zelf elke vorm van oordeel of uitleg uit de weg te gaan, lijkt het misschien alsof Edel en Eichinger het publiek zelf willen laten nadenken over de gewelddaden van Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof. Zelf geeft Eichinger maar één einddoel op: een film als een wilde rivier die de kijker omvat en fascineert en meevoert naar een overdonderende waterval, waarvan de toeschouwer weet dat deze komt in de vorm van een gewelddadige finale. Voor beschouwing is in deze opeenvolging van maalstromen geen tijd.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Baader Meinhof Komplex, Der

acties