Vicky Cristina Barcelona (2008)

Life is the ultimate work of art

Woody Allen: eerst Engeland, nu Spanje.
play

6,9 details

  • 96 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • Spanje
  • Verenigde Staten

Vicky en Cristina zijn twee hartsvriendinnen met tegengestelde karakters. Bij Vicky, die verloofd is met een degelijke jongeman, overheerst de rede, terwijl Cristina zich laat leiden door haar gevoelens en voortdurend op zoek is naar nieuwe passies en sexuele ervaringen. Wanneer ze de kans krijgen om de zomer in Barcelona door te brengen, zijn ze allebei dolenthousiast : Vicky wil nog voor haar huwelijk een master behalen, terwijl Cristina na haar laatste liefdesperikelen behoefte heeft aan iets nieuws. Op een avond ontmoeten ze in een kunstgalerij een Spaanse schilder. Juan Antonio is knap, sensueel en verleidelijk en doet hen een nogal ongewoon voorstel. Maar die nieuwe vriendschap valt niet in de smaak van Juan Antonio’s ex-vriendin.

Regie
Woody Allen
Cast
Scarlett Johansson, Chris Messina, Javier Bardem, Rebecca Hall, Patricia Clarkson, Kevin Dunn, Christopher Evan Welch, Josep Maria Domènech, Maurice Sonnenberg, Julio Perillán, Jaume Montané, Juan Quesada, Richard Salom, Emilio de Benito, Manel Barceló.
Budget
$ 15.000.000
Opbrengst
$ 96.408.652
Release
15.08.2008
Release NL
11.12.2008
Release DVD
19.05.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Woody Allen | Cast: Rebecca Hall (Vicky), Scarlett Johansson (Cristina), Javier Bardem (Juan Antonio), Penélope Cruz (Maria Elena) | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2008

Decennialang was New York dé stad waaraan je dacht als Woody Allen ter sprake kwam. Het werkte zelfs andersom: als je door de Upper East Side wandelde, was het moeilijk je niet in Manhattan of Annie Hall te wanen. Inmiddels is Woody al een tijdje aan het zwerven. Zijn eerste film in Londen, Match Point, was een groot succes, maar de twee opvolgers die hij in Engeland maakte, waren een stuk minder opwindend. Op naar de volgende stad dan maar weer: Barcelona. Het grappige is dat Allens thema’s in principe niet anders zijn dan die hij jaar na jaar, film na film al verkende. Maar door de verschillende omgevingen ligt de nadruk elke keer wel wat anders.

Zo hadden twee van de drie Britse films alles te maken met klasse- en statusverschillen en draait het in Vicky Cristina Barcelona allemaal om sensualiteit en overspel. Woody blijft natuurlijk Woody. Liefdesdriehoeken, vierkanten, trio’s: alle configuraties komen voor en iedereen is woest verliefd. De Vicky en Cristina uit de titel zijn twee Amerikaanse toeristes: de een komt een zomer in Barcelona de cultuur bestuderen, de ander is haar vriendin die meegaat omdat ze toch niet zoveel te doen heeft. Vicky is verloofd en gelooft in rust en stabiliteit, Cristina is op zoek naar passie en nooit tevreden - de verteller legt het ons direct al op droge toon uit. In Barcelona ontmoeten ze de verleidelijke Juan Antonio, die het niet zoveel uitmaakt wie hij het bed in weet te kletsen - al is hij er eerlijk over dat hij de voorkeur geeft aan allebei. Maar Juan Antonio is niet geheel ongebonden: zijn vrouw Maria Elena is weliswaar verhuisd, maar of dat het einde van hun stormachtige relatie betekent...

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Vicky Cristina Barcelona Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

nilofarish

"...Leuk!! Penelope cruz is geweldig hierin en verdient terecht die Oscar. 'The sexiest movie Allen ever......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Vicky Cristina Barcelona

acties