Spion van Oranje

3,7 details

  • 90 Min
  • Actie
  • Komedie
  • Nederland
90 Min Nederland

Als Nederland wordt bedreigd door een gestoorde terrorist lijkt de homoseksuele couturier Francois van Vliet onze enige redding. Francois is tot zijn schrik de identieke tweelingbroer van de terrorist en wordt gerekruteerd als geheim agent. Onhandig als hij is moet Francois de plaats van zijn tweelingbroer innemen en de terroristische plannen stoppen. Het is echter nog maar de vraag of Francois zelf niet meer schade aanricht dan zijn broer.

Regie
Tim Oliehoek
Cast
Nelly Frijda, Najib Amhali, Hans Kesting, Fred Goessens, Folmer Overdiep, Saskia Rinsma, Paul de Leeuw, Plien van Bennekom, Jennifer Hoffman, Simon Zwiers, Maaike Martens, Richard de Maaré, Dina van der Linden, Bart Neuland, Ron Neuland.
Budget
$ 4.000.000
Release
05.02.2009
Release NL
05.02.2009
Release DVD
12.05.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Tim Oliehoek | Cast: Paul de Leeuw (François van Vliet/ Bruno von Lippe), Nelly Frijda (Irma), Najib Amhali (Mustafa), Jennifer Hoffman (Leni), Fred Goessens (Dekker), Hans Kesting (Ulli), Plien van Bennekom (Heidi) | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2009.

Filmrecensenten hebben de ultieme droombaan, ze worden immers betaald om naar de film te gaan. Dat ook deze droombaan soms realiteit geworden nachtmerries kent, blijkt wel bij het uitkomen van Spion van Oranje de nieuwe ‘actiekomedie’ van Tim Oliehoek. Als je kijkt naar het aanbod in de Nederlandse cinema lijkt regisseurs slechts een drietal genreopties ter beschikking te staan: ofwel serieuze literaire adaptaties, denk aan Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De Passievrucht, Oorlogswinter (en de tijdelijk stopgezette productie Rico’s Vleugels), ofwel volslagen idioterie zoals Flodder (in Amerika), Filmpje! en de nieuwe Spion van Oranje, ofwel kinderfilms voor het gehele gezin (Ciske de Rat, Kruimeltje en Waar is het Paard van Sinterklaas?)

Tim Oliehoek presenteert Spion van Oranje met de verkondiging dat het zijn droom was om een James Bondachtige film te maken én een film met zijn held Paul de Leeuw in de hoofdrol. Helaas verenigt hij deze twee dromen tot één nachtmerrie. Om de een of andere reden zijn dit twee subjecten die nooit en te nimmer samengebracht mogen worden. Het aanbod van Amerikaanse, Engelse en pseudo-Franse tegenhangers als Austin Powers, Johnny English en Jacques Clouseau zijn al pijnlijk genoeg, Nederland had hier werkelijk niet nog een bijdrage aan hoeven leveren.

videotrailers & clips