Reviews (2)

MovieMazzter

Avatar

ik had van deze film gehoord maar hem nog nooit gezien. Vrij lange film (2 uur 40 minuten) waar je lekker voor moet gaan zitten. Juist het feit dat hij zo lang duurt maken dat o.a. de verhoren en verdediging in de rechtbank zo goed uit de verf komen. Dit is een uitstekende rechtbankthriller met een prima cast. Uiteraard James Stewart, maar ook George C. Scott die een Oscar nominatie kreeg voor Best Supporting Actor. Heb trouwens recent meer films met James Stewart bekeken en dat is goed bevallen. Uiteraard zijn dit "oude" films maar ze zijn zeer de moeite waard.
Het thema van de film is zeer prikkelend en leidde in de VS in die jaren tot tal van discussies en een zekere ophef. De film laat prima de zwaktes van de juryrechtspraak zien en afhankelijk van de allerlei subjectieve factoren, zoals de kwaliteit van de verdediging, het imago van de verdachte (in dit geval een militair) en het slachtoffer (een barman) kan men de jury een bepaalde kant op dirigeren (moord, doodslag of toch ontoerekeningsvatbaar). Het is niet voor niks dat deze film zelfs gebruikt werd op universiteiten waar recht werd onderwezen. Waarschijnlijk een type film dat niet meer gemaakt kan worden in deze tijd. Eigenlijk jammer. 8/10

johnwayne

Avatar

Uitstekende rechtbankthriller met een prima cast. Regisseur Preminger durfde wederom een heikel en volwassen thema aan te pakken. Eerder bracht hij drugsverslaving in beeld in 'The Man With The Golden Arm'. In 'Anatomy of a Murder' verdedigt advocaat Stewart een militair, gespeeld door Gazzara, die de verkrachter van zijn vrouw om het leven heeft gebracht. Lee Remick speelt de slenterige vrouw, waarvan je niet goed weet of ze het slachtoffer verleid heeft of daadwerkelijk verkracht is, op overtuigende wijze. Maar het is vooral opvallend hoe deze film verder durft te gaan dan veel andere films uit de jaren '50 die veel meer gebonden waren aan studioregels.
Ook de tijdloze jazz-score van Duke Ellington, waarvoor hij een Grammy won, is puur luistergenot.