The Meerkats

The Meerkats (2008)

6,8 details

  • 83 Min
  • Documentaire
  • Verenigd Koninkrijk
83 Min Verenigd Koninkrijk

Ze zijn nauwelijks 30 centimeter groot en wegen amper één kilogram. Ze leven in de Zuid-Afrikaanse Kalahari woestijn in een gebied van drie vierkante kilometer en voeden zich met wormen, insecten en kleine reptielen. Ze zijn wilde stokstaartjes en de hoofdrolspelers in de documentaire: 'The Meerkats'.

Regie
James Honeyborne
Cast
Paul Newman.
Release
01.01.2008
Release NL
05.02.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: James Honeyborne | Cast: Paul Newman (stem van de verteller) e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2008

Het Engelse woord meerkat betekent in het Nederlands stokstaartje. The Meerkats is een documentaire over de avonturen van een familie stokstaartjes die probeert te overleven in de Kalahariwoestijn. Het is ongeveer wat je mag verwachten van een moderne documentaire over exotische dieren: mooie plaatjes, een verhaal met ‘personages’ en een bekende acteur die alles aan elkaar praat. Dat laatste is in dit geval het opmerkelijkste aan de film: niemand minder dan filmlegende Paul Newman is de verteller. Het maakt de film zelf uiteindelijk niet bijzonder.

Een echte rol is het misschien niet te noemen, maar toch is het de allerlaatste keer dat Newman in een nieuwe film te horen zal zijn, aangezien de acteur 26 september vorig jaar overleed aan de gevolgen van longkanker. De acteur stal al vanaf de jaren vijftig harten met zijn blauwe ogen en werd samen met o.a. James Dean en Marlon Brando een jeugdig icoon van ‘de methode’, lang voordat o.a. Robert de Niro en Dustin Hoffman dat naar een ander niveau tilden. Maar ook na de jaren vijftig bleef hij populair - zijn samenspel met Robert Redford in de jaren zestig en zeventig heeft misschien wel tot het bekendste werk uit zijn oeuvre geleid en in de jaren tachtig won hij nog een Oscar, nadat hij al een ere-Oscar voor datzelfde oeuvre kreeg. Deze Hollywoodlegende sluit zijn lange carrière af als vertelstem in een natuurdocumentaire. Ergens heeft dat iets bizars. Het maakt de film er wel nét iets interessanter op. Behalve natuurlijk als je de Nederlandstalige versie ziet, ingesproken door Jac. Goderie.