A Christmas Carol

A Christmas Carol (2009)

Season's Greedings

Visueel is A Christmas Carol spectaculair, maar de humanistische thema’s van het onvergetelijke verhaal komen er wel erg karig van af.
play

6,2 details

  • 96 Min
  • Animatie
  • Drama
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
96 Min Verenigde Staten

Op Kerstavond bezoeken drie geesten een oude vrek die een vreselijke hekel heeft aan kerst en menig medemens erg slecht behandelt. Deze drie geesten proberen de oude man ervan te overtuigen dat kerst helemaal geen periode is om bij de pakken neer te gaan zitten en zullen dan ook alles uit de kast halen om dit te gaan veranderen. De geesten herinneren de man eraan wie hij is geweest, tonen hem de harde wereld van vandaag en vertellen de man wat er gaat gebeuren als hij er niet naar streeft om een betere man te worden.

Alt titel
Disney's A Christmas Carol
Regie
Robert Zemeckis
Cast
Jim Carrey, Cary Elwes, Bob Hoskins, Colin Firth, Gary Oldman, Robin Wright, Julian Holloway, Steve Valentine, Daryl Sabara, Jacquie Barnbrook, Ron Bottitta, Sammi Hanratty, Ryan Ochoa, Sage Ryan, Bobbi Page, Amber Gainey Meade.
Budget
$ 200.000.000
Opbrengst
$ 325.233.863
Release
06.11.2009
Release NL
19.11.2009
Release DVD
07.12.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Robert Zemeckis | Cast: Jim Carrey (Ebenezer Scrooge, Ghosts of Christmas Past, Present en Yet to Come), Gary Oldman (Bob Cratchit, Jacob Marley, Tiny Tim) Colin Firth (Fred), Robin Wright Penn (Belle) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

Het blijft eeuwig zonde dat Robert Zemeckis, regisseur van klassiekers als Forrest Gump en Back to the Future, zich nog uitsluitend bezighoudt met motion capture, een techniek waarbij bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van acteurs worden geregistreerd en vervolgens worden geanimeerd. A Christmas Carol is na The Polar Express en Beowulf alweer de derde keer dat Zemeckis zich hiervan bedient. Hoewel dat ook ditmaal visueel spectaculaire resultaten oplevert, vergeet hij nog wel eens gebruik te maken van de belangrijkste reden waarom de klassieker van Charles Dickens nog steeds gelezen wordt: het humanistische verhaal.

Dat verhaal draait natuurlijk om geldlener Ebenezer Scrooge, een oude en verbitterde vrek. Scrooge is een egoïst die alleen maar oog heeft voor zijn eigen rijkdom, en zijn familie en personeel geen blik waardig gunt. Maar dan wordt Scrooge op Kerstavond bezocht door de geest van Jacob Marley, die hem weet te vertellen dat hem eeuwige verdoemenis wacht als hij zijn leven niet snel drastisch omgooit. In die nacht wordt Scrooge ook nog eens bezocht door drie andere geesten (van het verleden, het heden en de toekomst) die hem pas echt met de neus op de feiten drukken.

videotrailers & clips

alle artikelen (11)

A Christmas Carol Nieuwsberichten