Che: Part One (2008)

6,7 details

  • 126 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Oorlog
  • Historisch
  • Spanje
  • Verenigde Staten
  • Frankrijk
126 Min Spanje

De film begint als Che Guevara (Benicio Del Toro) en een bende van Cubaanse ballingen, geleid door Fidel Castro, de Cubaanse kust van Mexico bereiken in 1956. Binnen twee jaar hebben zij een leger gemobiliseerd met de steun van de bevolking om zo de dictatuur van Fulgencio Batista omver te werpen.

Regie
Steven Soderbergh
Cast
Benicio Del Toro, Julia Ormond, Rodrigo Santoro, Demián Bichir, Yul Vazquez, Jsu Garcia, María Isabel Díaz, Ramon Fernandez, Pablo Guevara, Luis Rodriguez Sanchez, Jose Caro, Franklin Díaz, Armando Suárez Cobián, Mateo Gómez, Pedro Adorno.
Budget
$ 30.000.000
Release
21.05.2008
Release NL
19.03.2009
Release DVD
06.10.2009

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

Filmtotaal Recensie

Regie: Steven Soderbergh | Cast: Benicio Del Toro (Ernesto ‘Che’ Guevara), Santiago Cabrera (Camilo Cienfuegos), Catalina Sandino Moreno (Aleida March), Demian Bichir (Fidel Castro) e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2008

Ernesto ‘Che’ Guevara is vandaag de dag een legende, een symbool voor vrijheid en revolutie. Zijn beroemde beeltenis is wereldwijd verspreid op posters en wordt nog dagelijks gedragen op T-shirts. Veel van zijn moderne ‘fans’ weten echter weinig over Che’s eigenlijke idealen of waaraan hij zijn reputatie te danken heeft. Steven Soderbergh maakte een ruim vier uur durend tweeluik over Guevara, waarvan Che: Part One het eerste deel is. Hierin zien we hoe Che samen met Castro en anderen eind jaren vijftig Cuba verovert op militair dictator Batista en hoe hij zijn daden in 1964 verantwoordt tegenover eerst een journaliste en daarna de Verenigde Naties. Echt inzicht in wat Guevara tot zijn acties heeft bewogen wordt echter niet geboden.

In 1955 ontmoet de Argentijnse dokter Ernesto Guevara tijdens een klein feestje in Mexico-Stad Fidel Castro. Overtuigd door Castro’s argumenten voegt hij zich bij de Beweging van de 26ste Juli. In december 1956 zetten ze met 82 man voet aan de zuidkust van Cuba. Vier maanden later veroveren Castro en Guevara als aanvoerders van twee revolutionaire groepen een legerbasis, terwijl Guevara steeds meer last krijgt van astma-aanvallen. Eind 1957 verovert Che de stad Santa Clara, een belangrijke strategische overwinning die Batista het land uit doet vluchten. De slag om Santa Clara is een enerverend gefilmde en gemonteerde sequentie, die Guevara’s tactische inzicht weergeeft en de sensatie van de realisering van een succesvolle revolutie voelbaar maakt. Deze tot in detail verfilmde verovering van de stad, straat voor straat, vormt een spannende finale die de film naar een iets hoger niveau tilt.

alle artikelen (1)

Che: Part One Nieuwsberichten

Che: Part One

acties