Pope Joan

Pope Joan (2009)

Een degelijke doch bloedeloze verfilming van de mythe van de vrouwelijke paus.
play

6,8 details

  • 149 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Duitsland
  • Verenigd Koninkrijk
  • Italië
  • Spanje
149 Min Duitsland

Johannes Anglicus was een lichtend voorbeeld in een donkere tijd totdat op brute wijze een eind werd gemaakt aan het bestuur van deze paus. Reden was het uitkomen van haar grote geheim...ze was een vrouw. Aan het begin van de 9e eeuw leek het leven van Johanna von Ingelheim vrij voorspelbaar. Hard werken op het Duitse platte land, trouwen, kinderen krijgen en jong sterven. Maar Johanna denkt dat God een ander plan met haar heeft. Ze ontvlucht haar geboortedorp en ontmoet graaf Gerold. Als hij de Noormannen gaat bevechten trekt Johanna naar Rome, waar ze vermomd als man als arts in het pauselijk verblijf gaat werken. Daar verzorgt ze paus Sergius tot aan zijn dood. Tot ieders verrassing wordt zij gekozen als zijn opvolger.

Alt titel
Die Päpstin
Regie
Sönke Wortmann
Cast
Nicholas Woodeson, Oliver Cotton, John Goodman, Edward Petherbridge, Iain Glen, Lenn Kudrjawizki, David Wenham, Suzanne Bertish, Johanna Wokalek, Anatole Taubman, Jördis Triebel, Branko Tomovic, Tigerlily Hutchinson, Richard van Weyden, Lotte Flack.
Opbrengst
$ 27.412.220
Release
22.10.2009
Release NL
01.04.2010
Release DVD
13.07.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Sönke Wortmann | Cast: Johanna Wokalek (Johanna von Ingelheim), David Wenham (Gerold), John Goodman (Paus Sergius), e.a. | Speelduur: 149 minuten | Jaar: 2009

Film hoeft niet historisch accuraat te zijn. Drama is belangrijker dan de juistheid van feiten. Historische authenticiteit is wel prettig, evenals geloofwaardigheid. Ook is het niet nodig om van de geschiedenis een vat vol clichés te maken, zoals toch vaak gebeurt in Hollywood. De Duitse film Pope Joan ontwijkt deze laatste valkuil, maar echt geloofwaardig komt hij nou ook weer niet over. De mythe van de vrouwelijke paus is daarvoor te fantastisch en toevallig. Het drama is weliswaar degelijk, maar voor het onderwerp en het verhaal ongepast onderkoeld.

Pope Joan is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse Donna Woolfolk Cross. Het boek beschrijft de middeleeuwse mythe van pausin Johanna, een vrouw die drie jaar paus zou zijn geweest door zich voor te doen als haar overleden broer. Later zou zij uit de geschiedenis geschreven zijn om dit geheim te houden. Uitgebreid historisch onderzoek door de eeuwen heen maakt deze stelling echter onhoudbaar; er is geen enkel bewijs voor de mythe gevonden, maar wel veel bewijzen die de mogelijke geschiedsvervalsing van de kerk tegenspreken. Het heeft er alle schijn van dat de mythe alleen nog in stand wordt gehouden vanuit feministische en anti-katholieke hoop, niet onderbouwd door enige historische feiten of kennis.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Pope Joan Nieuwsberichten