Iep!

Iep! (2009)

6,2 details

  • 82 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • België
  • Nederland
82 Min België

Iep! vertelt het verhaal van Viegeltje, een wezen dat lijkt op een klein meisje. Viegeltje heeft echter in plaats van armen vleugels. De vogelwachter Warre vindt haar en neemt Viegeltje mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en op een dag vliegt ze weg. Ze wil naar het Zuiden met de andere vogels.

Regie
Rita Horst
Cast
Huub Stapel, Joke Tjalsma, Stefan de Walle, Diederik Ebbinge, Hans Somers, Pieter Tiddens, Kenadie Jourdin, Ties Dekker, Ditha van der Linden, Madelief Vermeulen.
Release
20.04.2010
Release NL
18.02.2010
Release DVD
27.07.2010

Filmtotaal Recensie

Cast: Huub Stapel (Warre), Joke Tjalsma (Tine), Kenadie Jourdin (Vliegeltje), Diederik Ebbinge (de redder), Madelief Vermeulen (Loetje) | Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2010

“Ik hou niet van kinderfilms, ik hou van mensenfilms waar kinderen ook naar mogen kijken." Dat zei regisseur Rita Horst heel duidelijk tegen de producent en de financiers voordat ze begon met het maken van Iep! Dat ze dit wel heel letterlijk heeft genomen bleek na de eerste proefvoorstellingen, toen duidelijk werd dat het inderdaad geen kinderfilm was geworden. Producent Lemming Films schrok zich rot en zette de schaar erin om de film wat kindvriendelijker te maken. Tot ongenoegen van Horst die tevergeefs een kort geding aanspande om de film terug te krijgen. Een lastige kwestie, want had ze eigenlijk niet gelijk moeten krijgen omdat Iep! de film is geworden die ze min of meer had aangekondigd? Had Lemming Films niet van tevoren een regisseur moeten zoeken die wel van kinderfilms houdt?

Iep! is de verfilming van het gelijknamige, veelbekroonde boek van Joke van Leeuwen dat gaat over de vogelkijker Warre en zijn vrouw Tine, twee niet al te snuggere figuren die hun kinderwens in vervulling zien gaan als Warre een klein meisje onder een boom vindt. Ze heeft geen armen, maar vleugels, krijgt de naam Viegeltje en vliegt als ze oud genoeg is in de winter naar het zuiden. Warre en Tine zijn echter nog niet klaar om afscheid te nemen van hun kind en zetten de achtervolging in. Onderweg worden ze geholpen door het meisje Loetje en de redder, die beiden ook hun eigen problemen proberen op te lossen tijdens de tocht.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Iep! Nieuwsberichten