Familiefilm Iep! stort neer tijdens wereldpremière

Uniek in Nederland: een film zonder regisseur en acteurs.

Huub Stapel, Joke Tjalsma, Diederik Ebbinge, Stefan de Walle en een groot deel van de crew zijn niet aanwezig tijdens de wereldpremière van de familiefilm Iep! op het filmfestival van Berlijn. De cast laat hiermee zien dat ze het niet eens zijn met het besluit van producent Lemming Film om de film in te korten van 90 naar 80 minuten. Volgens de acteurs is Iep! in plaats van "een warme, gelaagde en inhoudelijke film" nu een verhaal "waarbij de poëzie grotendeels is weggesneden en de personages je koud laten".

Regisseur Rita Horst verloor in september een kort geding over het inkorten van de film, waarna ze niet meer op de aftiteling wilde staan. Dat de film officieel geen regisseur heeft is volgens de Dutch Directors Guild, de vakbond voor regisseurs, uniek in de Nederlandse filmgeschiedenis. Nadat de bioscooprelease ook al een aantal keer is uitgesteld is dit de zoveelste tegenslag voor de film. Iep! maakt in Berlijn overigens nog wel kans op een Kristallen Beer, de prijs voor Generation, het onderdeel dat zich richt op jeugdfilms.

Iep! is de verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen dat gaat over Vliegeltje, een meisje dat geboren is met vleugels in plaats van armen. Als ze groot genoeg is wil ze met de andere vogels meevliegen naar het zuiden, dat is het begin van een groot avontuur. Vanaf 17 februari in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair