Away We Go

Away We Go (2009)

In een aangenaam tussendoortje schetst Sam Mendes voor de verandering eens een positief beeld van het Amerikaanse gezin.

6,5 details

  • 98 Min
  • Komedie
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
98 Min Verenigde Staten

Het ongetrouwde dertiger stel Burt en Verona verwacht hun eerste baby. Als zijn ouders vertellen dat ze voor twee jaar naar België verhuizen, valt de voornaamste reden voor het stel weg om in Colorado te wonen. Burt en Verona besluiten een ambitieus reisplan op te stellen en gaan op zoek naar de ideale plek een gezin te starten. Away we go neemt je mee op deze roadtrip door Noord-Amerika waar ze vrienden en familie bezoeken. Zo hopen Burt en Verona steden te evalueren en een nieuw plekje te vinden om het nieuwe leven te planten. Maar dan krijgen ze een noodtelefoontje, wat ze terugbrengt naar de harde realiteit...

Regie
Sam Mendes
Cast
Maya Rudolph, Carmen Ejogo, Allison Janney, Catherine O'Hara, Maggie Gyllenhaal, Jeff Daniels, Josh Hamilton, Greg Joseph, Melanie Lynskey, François Duhamel, Jim Gaffigan, Cheryl Hines, John Krasinski, Paul Schneider, Chris Messina, Eric Ditman, Gary Cherkassky, Anthony Correa, Steve Antonucci, Carrie Clifford, Shirley Rumierk, Conor Carroll, Colton Parsons, Shirley Roeca, Samuel Wilson, Bailey Harkins, Pete Wiggins, Finnerty Steeves, Samantha Pryor, Scott Walker, Isabelle Moon Alexander, Jerome Stephens Jr., Lisa Minzey, Audrey Amey, Maritza Fernandez, Bob Huff, Teri Frost, Brandon Shepard, Sesh Evans, Christopher Burnham, Brandon Shepard, Robert Rosado, Lupe' Lara.
Budget
$ 25.000.000
Release
05.06.2009
Release NL
13.08.2009
Release DVD
08.12.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Sam Mendes | Cast: John Krasinski (Burt Farlander), Maya Rudolph (Verona De Tessant), Chris Messina (Tom Garnett), Melanie Lynskey (Munch Garnett), Maggie Gyllenhaal (LN) e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2009

Het thema Amerikaanse families loopt als een rode draad door het oeuvre van Sam Mendes. Waar American Beauty en Revolutionary Road de mythe van dit veelvuldig als zaligmakend gepresenteerde instituut ontkrachtten, daar werd in Road to Perdition een maffiafilm vermengd met een familiedrama. Zelfs in Mendes’ (anti-)oorlogsfilm Jarhead valt het thema terug te vinden in de relaties die de hoofdpersoon heeft met zijn sergeant (surrogaatvader) en beste vriend in het peloton (surrogaat-grote-broer). Krap een half jaar na Revolutionary Road levert Mendes zijn nieuwste alweer af en hoewel hij met Away We Go qua thematiek geen nieuwe wegen inslaat, is de toon ongewoon luchtig en optimistisch. Klef wordt het gelukkig nergens, want suikerzoet sentiment hoeven we in een Mendes-film nooit te verwachten.

Away We Go introduceert zijn twee hoofdpersonen op een (voor een film) zeer ongewoon moment in hun leven: enkele maanden voor de geboorte van hun eerste kind. Hoe deze Burt en Verona elkaar ooit ontmoet hebben, hoe de verdere ontwikkeling van hun relatie verliep en hoe ze ten prooi vielen aan de gebruikelijke gekte van een prille zwangerschap laat de film volledig achterwege, evenals de uiteindelijke geboorte van hun kind. Voor een film waarin zwangerschap een rol speelt, is dat een enorme verfrissing, omdat de hoofdpersonen zich nu eens niet volledig door de hormonen laten leiden. De zwangerschap is in Away We Go dan ook niet zozeer het onderwerp, maar vooral een motief.

alle artikelen (2)

Away We Go Nieuwsberichten