Kes (1969)

They beat him. They deprived him. They ridiculed him. They broke his heart. But they couldn't break his spirit.

Na tweeënveertig jaar is de recent gerestaureerde klassieker van Ken Loach uit 1969 alsnog te zien in de bioscoop.
play

8,1 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Familiefilm
  • Verenigd Koninkrijk
90 Min Verenigd Koninkrijk

Billy Casper komt uit het armoedige gedeelte van Barnsley. Op school kan hij zich niet concentreren en hij wordt regelmatig in elkaar geslagen door zijn broer. Op een dag echter vindt hij een 'Kestrel', een wilde vogel, en een andere kant van zijn karakter wordt er door aangewakkerd.

Regie
Ken Loach
Cast
David Bradley, Brian Glover, Freddie Fletcher, Colin Welland, Bernard Atha, Lynne Perrie, Agnes Drumgoon, Zoe Sutherland, Joey Kaye, Ted Carroll, Laurence Bould, Robert Naylor, Bob Bowes, Desmond Guthrie, George Speed.
Release
14.11.1969
Release NL
24.11.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Ken Loach | Cast: David Bradley (Billy Casper), Freddie Fletcher (Jud), Lynne Perrie (Mrs. Casper), Colin Welland (Mr. Farthing), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 1969

We spreken 1969, de Britse cineast Ken Loach brengt zijn tweede speelfilm uit. De critici zijn lovend en het Britse publiek komt in groten getale naar de bioscoop. Drie decennia later, in 1999, plaatst het British Film Institute de film op de zevende plaats van de beste Britse films van de twintigste eeuw. Gênant detail: in Nederland werd de film nooit in de bioscoop uitgebracht. Dit alles bij elkaar was voor het EYE film instituut Nederland reden genoeg om de door MGM gerestaureerde versie nu alsnog in de bioscoop uit te brengen. En dat is volledig terecht: Kes is een Britse klassieker en één van Loach’ betere films.

Centraal staat de vijftienjarige Billy Casper die opgroeit in een arbeidersgezin in Yorkshire, een mijnwerkersstadje in Noord-Engeland. Zonder vader, met een moeder die hem verwaarloost, een oudere broer die hem constant pest en ongeïnteresseerde bullebakleraren op school die het vaak op hem gemunt hebben, is Billy een eenling en niet erg gelukkig. Op één van zijn zwerftochten ontdekt hij een nest torenvalken. Hij besluit zich hierin te verdiepen en één van de jongen te gaan africhten. Al zijn tijd steekt hij in de valk, die hem zijn deprimerende omgeving doet vergeten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Blockbuster

"...Hoezo krijgt deze film een re-release? Ik vind het wel een klassieker, mooie film!..."

Kes

acties