Precious (2009)

Zeer intense en ongemakkelijke film geeft een stem aan de zwarte Amerikaanse onderklasse, een groep waar we veel over horen en lezen, maar veel te weinig van zien.
play

7,4 details

  • 110 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
110 Min Verenigde Staten

Een te zware, analfabete tiener uit Harlem is zwanger van haar tweede kind. Ze wordt uitgenodigd om klassen te volgen aan een alternatieve school, zodat ze de kans krijgt om haar leven een nieuwe wending te geven.

Alt titel
Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire
Regie
Lee Daniels
Cast
Paula Patton, Mariah Carey, Mo'Nique, Lenny Kravitz, Sherri Shepherd, Gabourey Sidibe, Grace Hightower, Angelic Zambrana, Stephanie Andujar, Xosha Roquemore, Amina Robinson, Nealla Gordon, Chyna Layne, Aunt Dot, Barret Helms.
Budget
$ 10.000.000
Opbrengst
$ 62.395.661
Release
06.11.2009
Release NL
03.12.2009
Release DVD
18.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Lee Daniels | Cast: Gabourey Sidibe (Precious), Mo’Nique (Mary), Paula Patton (Ms. Rain), Mariah Carey (Mrs. Weiss), Sherri Shepherd (Cornrows), Lenny Kravitz (Nurse John) e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2009

Hoe veel ellende kan een normaal mens verdragen? Het is de belangrijkste vraag die zich opdringt tijdens het kijken van het meesterlijke Precious, een film waarin de gelijknamige hoofdpersoon ongelofelijk veel ongeluk over zich heen krijgt. Het levert een van de meest intense en ongemakkelijke kijkervaringen van dit jaar op en zal menigeen na afloop verleiden tot de gedachte dat het leven dat je zelf leidt zo slecht nog niet is.

Gebaseerd op de roman Push van auteur Sapphire, geeft Precious een stem aan de zwarte onderklasse van de Amerikaanse samenleving, een groep waar we veel over horen en lezen, maar veel te weinig van zien. De film speelt zich af in de eind jaren tachtig in de New Yorkse wijk Harlem, waar Precious wordt geïntroduceerd. Ze is zestien jaar, lijdt aan ernstig overgewicht, wordt structureel misbruikt door haar vader die al twee kinderen bij haar verwekte en heeft een moeder die haar als een persoonlijke slaaf behandelt. Als de sociale dienst eens in de paar weken op bezoek komt om te kijken of ze nog wel recht heeft op een uitkering, gedraagt haar moeder zich als een modelburger. Zodra de ambtenaar echter de deur uit is, ploft ze neer op de bank om daar de rest van de dag niet meer uit te komen.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Precious Nieuwsberichten

Laatste reacties

benjamin

"...Heerlijke film. Deze zet ik nu al in mijn eindejaarslijstjes. Die oscar voor Mo'Nique is trouwens ov......"

loisaba

"...Net de film gezien in het filmhuis. Wat moet ik zeggen? Het kost me heel veel moeite om woorden te v......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Precious

acties