Invictus (2009)

He was a prisoner who became a president. To unite his country, he asked one man to do the impossible.

Eastwoods nieuwe begint als een politiek drama, maar ontpopt zich langzaam als een klassieke sportfilm. Inclusief Hollywoodhelden en melodrama
play

7,1 details

  • 134 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Sport
  • Verenigde Staten
134 Min Verenigde Staten

De film gaat over legende Nelson Mandela die voor en na de officiële val van de apartheid in 1990, het jaar dat Mandela vrijkwam, streed tegen deze rassenscheiding die plaatsvond in Zuid-Afrika. Mandela werd in 1994 president van Zuid-Afrika en was in 1995 het publieke gezicht van de Rugby World Cup. Hij greep dit toernooi aan om het verdeelde land te verenigen.

Alt titel
The Human Factor
Regie
Clint Eastwood
Cast
Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Penny Downie, Patrick Lyster, Julian Lewis Jones, Patrick Mofokeng, Leleti Khumalo, Bonnie Henna, Louis Minnaar, Matt Stern, Adjoa Andoh, Sibongile Nojila, Shakes Myeko, Marguerite Wheatley.
Budget
$ 60.000.000
Opbrengst
$ 122.233.971
Release
10.12.2009
Release NL
04.03.2010
Release DVD
08.06.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Clint Eastwood | Cast: Morgan Freeman (Nelson Mandela), Matt Damon (Francois Pienaar), Tony Kgoroge (Jason Tshabalala), Adjoa Andoh (Brenda Mazibuko), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2009

De voormalig ‘zwijgende cowboy’ Clint Eastwood maakt met Invictus zijn eerste film over een politiek-historisch figuur: Nelson Mandela. Hij stuurt de film die begint als een politiek drama echter steeds meer in een richting die je niet direct zou verwachten: die van het klassieke sportmelodrama. Eastwood laat vervolgens wel zien als regisseur beide genres tot in de puntjes te beheersen.

Morgan Freeman werd gecast als Mandela. Wie anders dan hij had de rol kunnen spelen? Matt Damon, met wie Eastwood in tegenstelling tot Freeman nog niet eerder samenwerkte, werd gecast in een rol die hem goed ligt: een gewone jongen die de held wordt. Hij is Francois Pienaar, de aanvoerder van het belabberd spelende Zuid-Afrikaanse rugbyelftal.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Invictus Nieuwsberichten

Laatste reacties

notReal

"...Goede film die wat stroef op gang komt met allerlei dialogen en politiek, maar toewerkt naar schitte......"

Falconetti

"...Film begint goed, maar wordt vervolgens steeds eenzijdiger. Het begint met politiek en het nieuwe Zu......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Invictus

acties