Nord (2009)

An anti-depressive off-road movie.

6,4 details

  • 78 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Noorwegen
78 Min Noorwegen

Als gevolg van een zenuwinzinking leidt voormalig skiër Jomar een geïsoleerd bestaan als bewaker op de skipiste. Wanneer hij te weten komt dat hij wellicht de vader is van een kind in het hoge noorden, begint hij aan een lange reis op zijn sneeuwscooter met vijf liter alcohol als zijn enige voorraad. Jomar lijkt alles te doen om te voorkomen dat hij zijn bestemming bereikt en komt daarbij in merkwaardige situaties terecht.

Regie
Rune Denstad Langlo
Cast
Anders Baasmo Christiansen, Celine Engebrigtsen, Marte Aunemo, Kyrre Hellum, Tommy Almenning, Mads Sjøgård Pettersen.
Release
22.04.2009
Release NL
19.11.2009
Release DVD
05.10.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Rune Denstad Langlo | Cast: Anders Baasmo Christiansen (Jomar), Kyrre Hellum (Lasse), Marte Aunemo (Lotte), Mads Sjøgård Pettersen (Ulrik) | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2009

Een depressieve alcoholist in de sneeuw: het onderwerp van North kán nauwelijks Scandinavischer. Maar wie bang is voor een loodzwaar treurspel mag opgelucht ademhalen - de tagline van North is niet voor niets ‘An anti-depressive off-road movie’. De Noor Rune Denstad Langlo verwerkte zijn eigen depressie en jeugdherinneringen tot een droogkomisch regiedebuut.

Dertiger Jomar heeft iets weg van een ijsbeer die te vroeg uit zijn winterslaap gewekt is, zo knorrig stommelt hij door zijn eigen leven. Toch weet hoofdrolspeler Anders Baasmo Christiansen met zijn onhandige lichaamstaal en verwilderde blik vrijwel onmiddellijk je sympathie te winnen. Zijn personage Jomar lijdt sinds een ski-ongeluk aan depressies en angstaanvallen. Hij heeft een baantje bij een skipiste en vult zijn dagen met drinken, slapen, rampendocumentaires op National Geographic kijken en pingpongen in een psychiatrische kliniek. Een stormachtig bezoek van zijn vroegere beste vriend maakt een abrupt einde aan Jomars inertie. Hij besluit om op zijn sneeuwscooter, met als enige bagage vijf liter sterke drank, naar het hoge noorden te trekken om zijn ex en hun beider zoontje te bezoeken. Op zijn van een fijne bluegrass-soundtrack voorziene tocht door afgelegen gure streken komt Jomar in allerlei bizarre situaties terecht met de mensen die hij ontmoet, variërend van een stokoude Sami-man tot een homofobe puberjongen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Nord

acties