Le concert (2009)

An Uplifting Comedy About a True Band of Misfits.

Een uitgerangeerde Russische dirigent krijgt de kans zich te wreken op de autoriteiten door met zijn orkest van weleer het geliefde vioolconcert van Tsjaikovski naar Parijs te brengen.
play

7,1 details

  • 119 Min
  • Komedie
  • Muziek
  • Drama
  • Frankrijk
  • Italië
  • Roemenië
  • België
119 Min Frankrijk

De Franse film Le concert' vertelt het verhaal van de beroemde Russische dirigent Andreï Filipov. Nadat hij weigert om zijn vriend Sacha en andere joodse muzikanten uit zijn befaamde Bolchoï Orkest te zetten, wordt hij op het toppunt van zijn carrière ontslagen. Dertig jaar later werkt hij nog steeds voor het Bolchoï Orkest maar wel in de kuisploeg...

Regie
Radu Mihaileanu
Cast
Mélanie Laurent, Jacqueline Bisset, Vasile Albinet, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou, Guillaume Gallienne, Lionel Abelanski, Laurent Bateau, Ramzy Bedia, Roger Dumas, Aleksei Guskov, Ion Sapdaru, Maria Dinulescu, Valentin Teodosiu, Dmitri Nazarov, Anna Kamenkova, Valeriy Barinov, Vitalie Bichir, Anghel Gheorghe, Despina Stanescu, Ovidiu Cuncea, Aleksandr Komissarov, Aleksandr Komissarov.
Release
01.09.2009
Release NL
14.01.2010
Release DVD
18.05.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Radu Mihaileanu | Cast: Alexeï Guskov (Andreï Filipov), Dmitry Nazarov (Sacha Grossman), Mélanie Laurent (Anne-Marie Jacquet), François Berleand (Olivier Morne Duplessis), Miou Miou (Guylène de la Rivière), Valeri Barinov (Ivan Gavrilov), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2009

Sovjet-Unie in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De periode van de Grote Stagnatie viert hoogtij onder de zielloze leiding van Leonid Brezjnev. De KGB is oppermachtig en de Joden zijn staatsvijand nummer één. Andreï Filipov, de befaamde dirigent van het Bolsjoi Orkest, weigert de Joodse orkestleden te ontslaan en roept daarmee de woede van de autoriteiten over zich af. Het orkest wordt ontbonden en Filipov eindigt als de schoonmaker van zijn geliefde Bolsjoi theater. Dertig jaar later onderschept hij een fax uit Parijs met de uitnodiging een concert te komen geven in het beroemde Théatre du Châtelet en ziet hij zijn kans schoon zich te wreken op de autoriteiten voor de gebeurtenissen uit het verleden. Dit gegeven vormt het uitgangspunt voor het lichtvoetige Le Concert.

Een satire mag zich best schuldig maken aan karikaturisering, maar de overdrijving van Mihaileanu schiet zijn doel enigszins voorbij in de schematische voorstelling van zijn personages. Zo dragen de Joden keppeltjes en drijven gretig handel, spelen de zigeuners mooi viool en zijn alle Russen zwaar aan de drank. Met de historische correctheid neemt Mihaileanu het ook niet zo nauw. Een zigeunerkamp naast een grote stad in het huidige Rusland slaat werkelijk alles. De Roemeense achtergrond van de regisseur zou een verklaring kunnen zijn voor deze prominente en levendige aanwezigheid van de Roma in de film.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

FAonline

"...Waarom staat [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=83352]Radu Mihaileanu[/url] hier tweemaal......"

Tarkus

"...De film komt een beetje traag op gang, maar verder is er niets op aan te merken. Prima scenario, af......"

Le concert

acties