National Treasure (2004)

The greatest adventure history has ever revealed.

Een boel lollige onzin gestoken in een leuk jasje.
play

5,9 details

  • 131 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Thriller
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Mystery
  • Verenigde Staten
131 Min Verenigde Staten

Benjamin Franklin Gates komt uit een familie vol schattenzoekers. Alle familieleden hebben hetzelfde levensdoel gehad: het vinden van een oorlogsbuit die na de Revolutie door de Founding Fathers werd verstopt. Ben staat op het punt om de schat te vinden, maar wordt verraden door twee vrienden die de schat zelf willen hebben. Om de schat zo snel mogelijk te vinden, moet Ben eerst een goed bewaakt document stelen, wat helaas tot gevolg heeft dat ook het FBI hem op de hielen zit.

Regie
Jon Turteltaub
Cast
Nicolas Cage, Sean Bean, Christopher Plummer, Harvey Keitel, Diane Kruger, Jon Voight, Justin Bartha, Oleg Taktarov, Annie Parisse, Mark Pellegrino, Armando Riesco, Erik King, David Dayan Fisher, Stewart Finlay-McLennan, Stephen A. Pope.
Budget
$ 100.000.000
Opbrengst
$ 347.451.894
Release
08.11.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Jon Turteltaub | Cast: Nicolas Cage (Ben Gates), Diane Kruger (Abigail Chase), Justin Bartha (Riley Poole), Sean Bean (Ian Howe), Jon Voight (Patrick Gates), Harvey Keitel (Sadusky), e.a.

National Treasure is het laatste wapenfeit van producent Jerry Bruckheimer, de man achter films als Con Air, Armageddon en Pearl Harbor. Een Bruckheimerfilm kenmerkt zich door een perfect arrangement, veel actie, spektakel en heel veel vaart; maar vaak ook door kartonnen karakters, een vliesdun Mickey Mouse-verhaaltje, een meestal onverteerbare dosis Amerikaans patriottisme en karrevrachten aan heroïsche prietpraat. Een goede dosering van deze elementen kan best een plezierige film opleveren - zoals bijv. Pirates Of The Caribbean - maar helaas slaat de balans ook nog wel eens door naar de verkeerde kant, wat dan - op z’n zachtst gezegd - weinig verheffende films oplevert (denk maar aan bijvoorbeeld Armageddon of Bad Boys II). In National Treasure is die dosering net binnen de toelaatbare normen gebleven, met als resultaat dat je je prima kunt vermaken met leuk verpakte nonsens.

Benjamin Franklin (Nicolas Cage) is al zijn hele leven op zoek naar een vermeende schat. In de loop der tijden zou deze schat over de hele wereld hebben gezworven en zijn uitgegroeid tot de grootste schat aller tijden. Deze enorme hoeveelheid kostbaarheden zou uiteindelijk ergens in Amerika verborgen zijn door de Founding Fathers (de stichters van de Verenigde Staten). Verspreid door heel Amerika zijn aanwijzingen achtergelaten die naar de locatie van de schat leiden. Benjamins levenswerk brengt hem steeds weer van de ene naar de andere aanwijzing en uiteindelijk lijkt het spoor hem te voeren naar een heuse schatkaart… Er is echter een probleem. De schatkaart schijnt achter op de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring te staan. Dit belangrijkste document van Amerika is echter ook het best bewaakte document en daar kom je dus niet zomaar even bij. Maar de tijd dringt, want Benjamins tegenstander Ian Howe (Sean Bean) is ook op de hoogte van de kaart en is vastberaden om het ding te stelen. Er volgt een race tegen de klok waarbij Gates probeert de onafhankelijkheidverklaring uit handen van Ian te houden en zichzelf uit handen van de politie. Daarbij moet hij ook nog eens alle raadsels zien op te lossen om uiteindelijk de grootste schat aller tijden veilig te stellen. Het lijkt een ondoenlijke opgave…

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

National Treasure Nieuwsberichten

Laatste reacties

Moviespecialist

"...National Treasure is voor mij een van de betere avonturen films. Het verhaal van de film is erg goe......"

jaime91

"...[quote=Batman4]Vermakelijke film! Ik hou altijd wel van films die met de geschiedenis te maken he......"

DVD-maniac

"...Leuke standaard avonturenfilm waarbij de meeste dingen voorspelbaar zijn. Maar eerlijk gezegd vond i......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

National Treasure

acties