The Limits of Control

The Limits of Control (2009)

For every way in, there is another way out.

De nieuwste Jim Jarmusch zou best wel eens een lege stijloefening kunnen zijn, maar net zo goed een betekenisvolle film. De stijl zelf is hoe dan ook prachtig.

5,5 details

  • 116 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Spanje
  • Japan
116 Min Verenigde Staten

The Limits of Control vertelt het verhaal van een mysterieuze, eenzame vreemdeling , die handelt buiten de wetgeving. Zijn doel is een klus af te maken, maar hij vertrouwt niemand in zijn omgeving. Zijn reis neemt hem niet alleen mee door Spanje, maar ook door zijn eigen bewustzijn.

Regie
Jim Jarmusch
Cast
Bill Murray, John Hurt, Tilda Swinton, Jean-François Stévenin, Isaach De Bankolé, Youki Kudoh, Hiam Abbass, Gael García Bernal, Alex Descas, Paz de la Huerta, Luis Tosar, Héctor Colomé, Óscar Jaenada, María Isasi, Norma Yessenia Paladines.
Release
01.05.2009
Release NL
03.12.2009
Release DVD
24.08.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Jim Jarmusch | Cast: Isaach de Bankolé (Eenzame Man), Tilda Swinton (Blonde), Paz de la Huerta (Naakt), John Hurt (Gitaar), Gael Garcia Bernal (Mexicaan), Bill Murray (Amerikaan) e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2009

Jim Jarmusch’ nieuwste film lijkt in eerste instantie zijn meest minimalistische en in zijn geval wil dat heel wat zeggen. Verhaal, ontwikkeling en uitwerking van personages zijn vrijwel non-existent. Maar The Limits of Control is visueel allesbehalve minimalistisch dankzij het camerawerk van Christopher Doyle. Hoe dan ook zijn de reacties nogal verdeeld. De één ziet er een zenboeddhistisch meesterwerk in, de ander een intellectueel en postmodern spelletje en weer een ander vindt het een doodsaaie film waarin niets gebeurt. Geen van allen heeft ongelijk.

Isaach de Bankolé is de Eenzame Man (zo heet hij op de aftiteling, net als alle andere personages heeft hij geen naam) die op een mysterieuze, clandestiene missie wordt gestuurd die hem door Spanje leidt, beginnende in Madrid. Later doet hij onder andere nog Sevilla aan en uiteindelijk de woestijn. Onderweg ontmoet hij een scala aan vreemde figuren, van wie hij telkens een nieuwe bestemming krijgt. Deze mensen spreken hem telkens in het Spaans aan met “Je spreekt zeker geen Spaans, of wel?” Sommigen gaan vervolgens verder in het Engels, anderen blijven Spaans praten. Ieder heeft één specifiek onderwerp, van schilderijen tot film tot wetenschap.

alle artikelen (1)

The Limits of Control Nieuwsberichten