The Tree of Life (2011)

Nothing stands still

Terrence Malicks magnum opus is een genot voor oog en oor, en zo groots en overweldigend dat meerdere kijkbeurten vereist zijn.
play

7,3 details

  • 139 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
139 Min Verenigde Staten

Terrence Malick begon ergens in de jaren ’70 al te werken aan een soortgelijk project als The Tree of Life. Dit project noemde hij ‘Q’ en dat zou de oorsprong van het leven op Aarde onder de loep nemen, hoewel hij op een gegeven moment besloot te stoppen met werken aan die film. Elementen van ‘Q’ zijn echter opgenomen in The Tree of Life, en die film kende ook een enigszins roerige geschiedenis. Daarbij komt vooral de release kijken: oorspronkelijk zou de film zijn première in Cannes in 2010 beleven, maar dit ging niet door omdat Malick het gevoel had dat de film nog niet af was. Nu is het wel zo ver en de eerste reacties op de nieuwe film zijn positief: 89% op RottenTomatoes, op basis van 27 recensies. Nog meer bevestiging kwam vanuit Cannes: daar won de film de Gouden Palm. The Tree of Life volgt een elfjarige jongen, Jack, hoe hij opgroeit en hoe hij uiteindelijk zijn onschuld verliest. Hierin spelen zijn ouders een grote rol: zijn vader die hem met harde hand opvoedt en zijn moeder die het op een liefdevolle manier probeert. Daarnaast is de film het verhaal van Jack op latere leeftijd, en hoe hij op zoek gaat naar vastigheid in het leven.

Regie
Terrence Malick
Cast
Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Tye Sheridan, Fiona Shaw, Hunter McCracken, Will Wallace, Jimmy Donaldson, Laramie Eppler, Kelly Koonce, Cole Cockburn, Kameron Vaughn, Jessica Fuselier, Bryce Boudoin, Nicolas Gonda.
Budget
$ 32.000.000
Opbrengst
$ 54.674.226
Release
27.05.2011
Release NL
02.06.2011
Release DVD
01.11.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Terrence Malick | Cast: Brad Pitt (Mr. O'Brien), Jessica Chastain (Ms. O'Brien), Hunter McCracken (Young Jack), Sean Penn (Jack) e.a. | Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2011

We schreven het al in ons Cannesverslag: The Tree of Life is een modern meesterwerk dat beter niet in woorden gevat kan worden. Een aantal dagen later wint de film de Gouden Palm en twee weken verder draait de kersverse winnaar al in de Nederlandse bioscopen, een unicum. Malicks magnum opus is zijn grootste en meest experimentele werk tot nu toe, zo groots en zo'n overweldigende ervaring dat het haast onmogelijk is om de film in één keer te duiden. Een genot voor de zintuigen is het in elk geval, dat erom vraagt meerdere malen ervaren te worden.

Aan ambitie heeft het regisseur Terence Malick nooit ontbroken. Dat was al duidelijk sinds zijn debuut Badlands uit 1973 en sindsdien is de ambitie alleen maar gegroeid, evenals de schaal waarop Malick te werk gaat. Dat is al goed zichtbaar in zijn tweede film Days of Heaven uit 1978, die hij bijna geheel tijdens de zogenaamde ‘magic hours’ filmde (het uur na zonsopkomst en het uur voor zonderondergang). Twintig jaar later keerde hij terug naar de filmwereld met de oorlogsfilm The Thin Red Line, waarin filosofisch getinte voice-overs en mooie, betekenisvolle natuurbeelden steeds meer de overhand krijgen, een ontwikkeling die zich zeven jaar later doorzet in het nog filosofischere The New World, waarin nog meer ruimte is voor dialoogloze sequenties.

videotrailers & clips

alle artikelen (14)

The Tree of Life Nieuwsberichten

Laatste reacties

hollywoodking

"...Geweldige film!!! Misschien moet ik even mijn top 10 aanpassen :P. Na Jesse James beste film van......"

11qqaazz

"...Ondanks de mooie klasieke muziek en beelden.....wist dit me ook niet echt vast te pakken. Mooie beel......"

FilmMaster

"...1 Van de beste films ever...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Tree of Life

acties