Eyes Wide Open

7,1 details

  • 91 Min
  • Drama
  • Israël
  • Duitsland
  • Frankrijk
91 Min Israël

Aaron is een gerespecteerd slager in de ultra-orthodoxe joodse gemeenschap van Jeruzalem. Hij is getrouwd met Rivka en samen hebben ze 4 kinderen. Na de dood van zijn vader zoekt Aaron naar iemand die hem kan helpen in de zaak. Toevallig ontmoet hij Ezri, een knappe student. Hij engageert hem, leert hem slachten en geeft hem onderdak in de winkel. Hij nodigt Ezri uit bij hem thuis en neemt hem mee naar de gemeenschap. Als ze samen naar een afgelegen Mikve gaan – een heilig ritueel bad – beleven ze een intiem moment samen. Vanaf dan kent Aaron geen rust meer. Hij brengt meer en meer tijd door met Ezri, verwaarloost zijn familie en de gemeenschap en wordt volledig meegezogen in een draaikolk van liefde en begeerte. Maar schuld, kwelling en de enorme druk van Rivka en de gemeenschap zullen hem ten slotte verplichten om een onomkeerbare daad te stellen…

Alt titel
Einaym Pkuhot
Regie
Haim Tabakman
Cast
Tinkerbell, Tzahi Grad, Zohar Shtrauss, Ran Danker, Isaac Sharry, Avi Grainik.
Release
03.09.2009
Release NL
04.03.2010
Release DVD
06.07.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Haim Tabakman | Cast: Zohar Strauss (Aaron), Ran Danker (Ezri), Tinkerbell (Rivka) | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2009

Hoe onmogelijk kan een liefde zijn? Weinig onmogelijker dan die tussen een keurig getrouwde orthodox-joodse slager in Jeruzalem en zijn knecht. De jonge Israëlische regisseur Haim Tabakman schrikt er niet voor terug zijn eerste speelfilm over zulke controversiële geliefden te laten gaan, en cast ook nog eens de in Israël hysterisch populaire, zingende en acterende ‘hunk’ Ran Danker als de slagersjongen. Het resultaat is een film die vooral te omschrijven valt als moedig.

Eyes Wide Open begint druipend van de symboliek: hoofdpersoon Aaron beukt met een brok steen in op een hangslot dat de kosjere slagerij van zijn overleden vader vergrendelt. Het lukt hem dit slot te forceren, maar de regels in Aarons orthodox-joodse wijk, waar hij de rest van de film tegenaan loopt, blijken minder poreus. Aaron is een ‘tzadik’, een rechtschapene: een gerespecteerd man in zijn gemeenschap, die bijvoorbeeld door de rabbijn wordt gevraagd een jongeman die scharrelt met een reeds uitgehuwelijkt meisje terecht te wijzen. Deze episode is een van de sterkere momenten van de film: Aaron worstelt duidelijk met de opdracht en herkent zich in het ‘zondige’ stelletje, maar geeft de jongen in kwestie desondanks – of misschien wel juist daarom – de volle laag. Om vervolgens opnieuw te bezwijken voor de charmes van zijn knecht Ezri.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Eyes Wide Open Nieuwsberichten

  • Eyes Wide Open [IFFR2010]

    Eyes Wide Open [IFFR2010]

    Evert de Vries,

    Religie en homoseksualiteit, twee populaire filmfestivalthema’s, verenigd en sterk uitgewerkt in één van de betere films van het IFFR 2010.