Oldboy (2013)

Ask not why you were imprisoned. Ask why you were set free.

Spike Lees remake van de Koreaanse culthit werd lange tijd met argusogen in de gaten gehouden. Weet zijn versie de critici alsnog te verrassen, of hadden de boze tongen het toch bij het juiste eind?
play

5,5 details

  • 104 Min
  • Actie
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
104 Min Verenigde Staten

'Oldboy', een remake van het Zuid-Koreaanse Oldboy (2003) van regisseur Chan-wook Park, draait om een man (Brolin) die zonder reden ontvoerd wordt. Twintig jaar later wordt hij zonder verklaring vrijgelaten. Hij begint met een missie om zijn ontvoerder op te sporen en wraak te nemen...

Regie
Spike Lee
Cast
Samuel L. Jackson, Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Rami Malek, Sharlto Copley, Pom Klementieff, James Ransone, Lance Reddick, Max Casella, Michael Imperioli, Linda Emond, Hannah Ware, Richard Portnow, Hannah Simone, Elvis Nolasco.
Release
27.11.2013
Release NL
28.11.2013
Release DVD
06.05.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Spike Lee | Cast: Josh Brolin (Joe Doucett), Elizabeth Olsen (Marie), Sharlto Copley (Adrian Pryce), Michael Imperioli (Chucky), Samuel L. Jackson (Chaney), James Ransone (Dr. Tom Melby) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2013

De Engelstalige remake blijft een heikel punt in de filmindustrie. Waar filmmakers kansen zien om een breder publiek aan te spreken met het importeren van buitenlandse succesnummers, staan puristen al snel op hun achterste poten wanneer de eerste geruchten van een remake opduiken. Waarom nog morrelen aan een film die al goed, zo niet geweldig is? Hoewel er in de recente geschiedenis toch wel degelijk een aantal positieve uitzonderingen voorbij zijn gekomen (The Departed, The Girl With The Dragon Tattoo), blijft er altijd nog een zekere huiverigheid tegenover remakes bestaan. Spike Lee, regisseur van deze nieuwe Oldboy zal er ongetwijfeld over mee kunnen praten. Chan-Wook Parks culthit in een Amerikaanse setting, kan dat wel goed gaan?

De vernieuwde versie van Oldboy doet precies tijdens het tienjarige jubileum van het origineel zijn intrede in de bioscopen, maar een Amerikaanse bewerking was al langere tijd op handen. In een vroeg stadium waren Steven Spielberg en Will Smith als respectievelijk regisseur en hoofdrolspeler aan het project verbonden. Nadat beide heren er in 2009 de brui aan gaven, nam Spike Lee twee jaar later het stokje over. Het contrast met Chan-Wook Park kon haast niet groter zijn. Je zou bijna zo ver kunnen gaan om te stellen dat beide regisseurs in zekere zin dan ook gelijk symbool staan voor het verschil tussen de oosterse en westerse filmwereld; met aan de ene kant de ingetogen, filosofische aanpak van Park en aan de andere kant de 'in-your-face'- stijl van de Afro-Amerikaanse Lee, die er zelf niet bepaald om bekend staat ooit een blad voor de mond te nemen.

videotrailers & clips

alle artikelen (33)

Oldboy Nieuwsberichten

Oldboy

acties