Blu-Ray Review: Oldboy

Uiteindelijk werd het een 'Spike Lee Joint', in zekere zin.


Regie: Spike Lee | Cast: Josh Brolin (Joe Doucett), Elizabeth Olsen (Marie), Sharlto Copley (Adrian Pryce), Michael Imperioli (Chucky), Samuel L. Jackson (Chaney), James Ransone (Dr. Tom Melby) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Bioscooprelease: 28 november 2013 | FilmTotaal recensie: Oldboy

Regisseurs als Justin Lin en Steven Spielberg waren jaren geleden al aan het project verbonden en Will Smith stond lange tijd klaar om de hoofdrol te vertolken. Nadat Spike Lee voor de klus werd aangetrokken duurde het even voordat de casting rond was. Zo lieten namen als Christian Bale, Colin Firth, Clive Owen en Nate Parker hoofdrollen aan zich voorbij gaan. Met Josh Brolin, Sharlto Copley, Elizabeth Olsen en Samuel L. Jackson kreeg Lee alsnog een prima rijtje met acteurs. En zo geschiedde, afgelopen jaar verscheen dan eindelijk de Engelstalige remake van de Zuid-Koreaanse cultclassic Oldeuboi a.k.a. Oldboy uit 2003 van regisseur Chan-wook Park.

Het werd uiteindelijk geen doorslaand succes. Mogelijk kwam dit doordat de producenten Lee's versie met ruim een half uur lieten inkorten. Dit zorgde er zelfs voor dat Lee enigszins afstand nam van de bioscoopversie. Hij liet namelijk het vertrouwde "Spike Lee Joint" veranderen in "Spike Lee Film". Ook Brolin liet weten dat hij de versie van Lee prefereert. Helaas prijkt de verwachte 'director's cut' niet op de onlangs verschenen Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Wanneer de man na twintig jaar wordt vrijgelaten, gaat hij bezeten van wraak op een missie om erachter te komen wie en waarom iemand hem dit vreselijke lot aan wilde doen. Al snel wordt echter duidelijk dat het sadistische spel waar hij zich in bevond nog lang niet voorbij is.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Oldboy redelijk "Rotten" met 42%. De IMDb noteert een iets betere 5,7 bij ruim 28 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de wraaklustige actiethriller met een 5,3 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau gaf twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Veel negativiteit over deze film omdat het een onnodige remake zou zijn. Als je het origineel kent of sowieso iets tegen remakes hebt; kun je deze beter niet kijken. Als je bij geen van deze mensen hoort (zoals ik) is 'Oldboy' een aanrader! Origineel verhaal, harde (en soms shockerende) actie en de ontdekking die je aan het eind van de film doet zet alles op z'n kop en laat je geschrokken in je stoel achter.. Wat een bizarre film! - Goov25

Box Office

Het productiebudget van Oldboy bedroeg zo'n $30 miljoen. In het eerste weekend in de States - met een wat beperkte release - verdiende het een magere negen ton in dollars en eindigde op een uiterst matige $2,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller niet veel verder en stopte op $4,9 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam niet verder dan een kleine 1,5 ton in dollars.


Blu-Ray: Oldboy | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: geen | EAN: 5414937043002 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Paradiso Home Entertainment

De Blu-Ray uitgave van Oldboy wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, met daarin de Blu-Ray disc. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van een van de fraaie filmposters, al is er flink aan de afbeelding gesleuteld. Helaas niet in positieve zin.

Beeld & geluid

De hoofdfilm is zeker niet de meest kleurrijke film ooit gemaakt. Integendeel, de meeste scènes in Oldboy hebben nogal een grauw karakter en dit zorgt ervoor dat de High Definition-versie niet direct van het scherm spat. Desondanks is het qua scherpte een prima uitgave en de details blijven in de donkere scènes goed zichtbaar. Eigenlijk is er niets mis met deze transfer.

Extra's

Helaas zijn er geen extra's terug te vinden op deze Blu-Ray uitgave van Oldboy. Dit is op zich nog niet zo heel erg, aangezien we voor die extra's liever een 'director's cut' hadden gezien. Al met al erg jammer, de vraag is echter wel of de 'director's cut' überhaupt nog bestaat.

Conclusie: Een nog best vermakelijke Oldboy, al had het de 'director's cut' moeten zijn.

De resultaten van deze remake spreken voor zich. Zowel het ontvangst als de bioscoopomzet waren zwaar teleurstellend, zeker omdat er al jaren werd gewerkt aan de Engelstalige versie. Toch is het eindresultaat helemaal nog niet zo verkeerd. Het is misschien wel één van de betere remakes van de afgelopen tijd als je een beetje afstand weet te nemen van het origineel. De cast & crew timmeren ondertussen rustig verder aan de weg. Regisseur Spike Lee, die voorlopig opnieuw klaar zal zijn met Hollywood, focust zich voorlopig op kleinere projecten. Zo verscheen onlangs het kickstarter-project Da Sweet Blood of Jesus.

Deze Blu-Ray uitgave van Oldboy is basic. De film staat er namelijk in een prima kwaliteit op, maar extra's - en de 'director's cut' - zijn helaas niet terug te vinden. Hieronder dan maar een snelle featurette, o.a. met Spike Lee.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair