Oldboy (2005)

15 years of imprisonment, five days of vengeance

Tweede van een drieluik over het thema ‘wraak’, een diepgewortelde en bijzonder motiverende menselijke emotie die regisseur Park enorm intrigeert.

7,2 details

  • 120 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Zuid-Korea
120 Min Zuid-Korea

OH Dae-su, een doodgewone man met een vrouw en een dochtertje, wordt ontvoerd. Als hij bijkomt in een geïmproviseerde gevangenis ziet hij op de televisie dat zijn vrouw is vermoord... Jaren later wordt hij plotseling vrijgelaten en gaat hij op jacht naar de verantwoordelijken voor zijn gevangenschap.

Alt titel
Oldeuboi
Regie
Chan-wook Park
Cast
Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang, Dal-su Oh, Dae-han Ji, Kwang-rok Oh, Dae-yeon Lee, Byeong-ok Kim, Seung-Shin Lee, Su-hyeon Kim, Yeon-suk Ahn, Jin-seo Yun, Tae-kyung Oh, Il-han Oo, Seung-jin Lee.
Budget
$ 3.000.000
Opbrengst
$ 14.980.005
Release
21.12.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Park Chan-wook | Cast: Choi Min-sik (Oh Dae-su), Yoo Ji-tae (Lee Woo-Jin), Gang Hye-jung (Mi-do) e.a

Park Chan-wook is een filosoof die na het afronden van zijn studie besloot zijn gedachtegangen over de menselijke moraliteit niet vast te leggen in boeken die nooit iemand leest; hij koos voor het medium 'film'. Met Joint Security Area maakte hij al een aangrijpende en integere film over de Gedemilitaliseerde Zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Sympathy voor Mr. Vengeance is de eerste van een drieluik over het thema 'wraak', een diepgewortelde en bijzonder motiverende menselijke emotie die Park enorm intrigeert. Deze twee films zijn wellicht net zo mooi als Oldboy, aan het grote publiek zijn ze echter compleet voorbij gegaan. Maar wanneer niemand minder dan juryvoorzitter Quentin Tarantino Oldboy uitroept tot zijn favoriete film van het laatste filmfestival in Cannes, terwijl de meer politiek gemotiveerde dan door filmische kwaliteiten geïnspireerde keuze voor de hoofdprijs valt op Michael Moore's Fahrenheit 9/11, kan de wereld blijkbaar niet meer om Park Chan-wook heen.

Op de dag dat Oh Dae-su eigenlijk thuis had moeten zijn voor de verjaardag van zijn dochtertje wordt hij opgepakt wegens openbare dronkenschap. Na zich een avond te hebben misdragen op het bureau wordt hij weer op straat gezet. Even later wordt hij ontvoerd terwijl hij op weg is naar zijn vrouw en dochtertje. Hij ontwaakt in een geïmproviseerde gevangenis, waar hij op de televisie het nieuws ziet van de moord op zijn vrouw. Voor de politie is hij de belangrijkste verdachte.

alle artikelen (4)

Oldboy Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

VLT

"...De eerst 45 minuten bevatten soms wendingen waar je van denkt waarom hoeft dit en waar je weinig sam......"

El Chivo

"...Als je de posts hierboven had gelezen, wist je ook meteen dat dat nog maar een fractie van het verha......"

mysticalfever

"...Welke ongelofelijke idioot heeft deze synopsis geschreven??????? bedankt voor het verzieken van een......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Oldboy

acties