Recensie

Oldboy (2005)

Tweede van een drieluik over het thema ‘wraak’, een diepgewortelde en bijzonder motiverende menselijke emotie die regisseur Park enorm intrigeert.

door Franck Peeters om 12:46 in RECENSIES
Oldboy poster
Regie: Park Chan-wook | Cast: Choi Min-sik (Oh Dae-su), Yoo Ji-tae (Lee Woo-Jin), Gang Hye-jung (Mi-do) e.a

Park Chan-wook is een filosoof die na het afronden van zijn studie besloot zijn gedachtegangen over de menselijke moraliteit niet vast te leggen in boeken die nooit iemand leest; hij koos voor het medium 'film'. Met Joint Security Area maakte hij al een aangrijpende en integere film over de Gedemilitaliseerde Zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Sympathy voor Mr. Vengeance is de eerste van een drieluik over het thema 'wraak', een diepgewortelde en bijzonder motiverende menselijke emotie die Park enorm intrigeert. Deze twee films zijn wellicht net zo mooi als Oldboy, aan het grote publiek zijn ze echter compleet voorbij gegaan. Maar wanneer niemand minder dan juryvoorzitter Quentin Tarantino Oldboy uitroept tot zijn favoriete film van het laatste filmfestival in Cannes, terwijl de meer politiek gemotiveerde dan door filmische kwaliteiten geïnspireerde keuze voor de hoofdprijs valt op Michael Moore's Fahrenheit 9/11, kan de wereld blijkbaar niet meer om Park Chan-wook heen.

Op de dag dat Oh Dae-su eigenlijk thuis had moeten zijn voor de verjaardag van zijn dochtertje wordt hij opgepakt wegens openbare dronkenschap. Na zich een avond te hebben misdragen op het bureau wordt hij weer op straat gezet. Even later wordt hij ontvoerd terwijl hij op weg is naar zijn vrouw en dochtertje. Hij ontwaakt in een geïmproviseerde gevangenis, waar hij op de televisie het nieuws ziet van de moord op zijn vrouw. Voor de politie is hij de belangrijkste verdachte.
Oh Dae-su begint zich af te vragen wie hij in zijn leven allemaal gekwetst of benadeeld heeft. Hij traint zijn lichaam en zijn geest voor het moment waarop hij wraak kan nemen op de persoon die hem zijn gelukkige leven heeft ontnomen. Het verstrijken van de tijd houdt hij bij met tatoeages die hij op zijn lijf aanbrengt.

Na 15 jaar gevangenschap bevindt Dae-su zich even plotseling weer op straat, in het bezit van een goed gevulde portemonnee en een mobieltje. Terwijl hij in een restaurant zit te eten (in een scene die zeker tot de nodige controverse zal leiden) wordt hij gebeld door een man die hem uitdaagt uit te zoeken waarom hij zolang gevangen heeft gezeten. Met behulp van de jonge vrouw Mi-do vindt Dae-su zijn gevangenis terug. De ondervraging van zijn voormalige cipier verdient een plaats in de annalen van de filmhistorie, direct naast de beroemde 'tandarts-scene' van Marathon Man. Uiteindelijk vindt Dae-su zelfs zijn ontvoerder terug. Deze stelt hem een spel voor: als Dae-su binnen 5 dagen weet te achterhalen waarom hij is ontvoerd, zal de ontvoerder zelfmoord plegen. Slaagt hij hier echter niet in, dan zal Mi-do worden vermoord. Het verhaal eindigt in een climax waarin je als kijker niet meer weet voor wie je nu de meeste sympathie moet voelen.

Park slaagt er in ook een verfrissende, positieve kijk te bieden op de emotie die over het algemeen alleen van haar negatieve, destructieve kant wordt belicht. In Oldboy leidt wraak ook tot een catharsis en blijkt het achterhalen van het antwoord op de vraag 'waarom?' veel relevanter en bevrijdender dan het voltrekken van de wraak.

Begeleid door een bijzonder effectieve soundtrack weet Park van dit intrigerende gegeven ook nog een visueel juweeltje te maken. Zo zien we Oh Dae-su, slechts gewapend met een klauwhamer, een bende vechtjassen te lijf gaan in een lange gang, in een scène die uit één take bestaat. Ook een prachtig visueel kunststukje is Oh Dae-su's poging een stuk van zijn verleden te reconstrueren, waarbij hij de jeugdige Oh volgt in een Escheriaans doolhof van trappen en gangen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.
Maar mooie beelden alléén leveren nog geen mooie film op. Daar heb je ook nog goede acteurs voor nodig, en een regisseur die erin slaagt de kijker tot op het bot bij de beleving van de karakters te betrekken. Oldboy slaagt in deze opzet. Had Tarantino tóch gelijk...

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Kenji

Avatar

Was al helemaal lekker gemaakt voor deze film; is alleen maar erger geworden nu... Goeie review hermit! T+)

Blitz

Avatar

Had hem een weekje geleden aangeschaft, wil hem nu heel snel gaan kijken (dankzij deze review).

Dirk Diggler

Avatar

Lekkere recensie,
Echt een geweldige film, nu 3x gezien en blijft fantastisch....voor mij de "film van het jaar" :E

Konami

Avatar

Ik heb hem ook gezien, zoals ik hem aan mijn vrienden heb aangeraden, raad ik iedereen aan, om deze film zeker een keer te zien.

Ps. mooie goeie recensie T+)

Mark

Avatar

Omdat jullie allemaal zo positief zijn, en de review ook, zie ik geen andere keus dan Oldboy ook maar te kijken. Voor mij word het dan de aller eerste asiatisch gesproken film die ik van plan ben om af te gaan kijken, dus ben benieuwt. Cheers Hermit. (btw. wat betekent 'catharsis', ander woord voor catastrophe ofzo?)

hermit elephant

Avatar

Mark "Omdat jullie allemaal zo positief zijn, en de review ook, zie ik geen andere keus dan Oldboy ook maar te kijken. Voor mij word het dan de aller eerste asiatisch gesproken film die ik van plan ben om af te gaan kijken, dus ben benieuwt. Cheers Hermit. (btw. wat betekent 'catharsis', ander woord voor catastrophe ofzo?)"

Je moet 'm zeker afkijken! Juist aan het eind zit het venijn van het hele 'wraak'-thema.
Catharsis is een term uit de psychologie: reiniging van de ziel via het afreageren van (onderdrukte) gemoedsaandoeningen en gevoelswaarden.

hermit elephant

Avatar

Toch jammer dat 'ie maar in 6 steden draait. Zelfs in Utrecht niet te zien...}:

leraar wiskunde

Avatar

Op het filmfestival van Cannes riep Quentin Tarantino dat 'Old Boy' zijn favoriete film was. Niet verwonderlijk, want die sluit immers qua genre zeer dicht aan bij zijn eigen tweeluik 'Kill Bill': eveneens wraak. 'Old Boy' moet niet onderdoen voor QT's meesterwerken. Een eigenzinnige maar kwaliteitsvolle vertelsstructuur, spitse dialogen en meesterlijk acteerwerk. Twee duimen omhoog.

hermit elephant

Avatar

leraar wiskunde "'Old Boy' moet niet onderdoen voor QT's meesterwerken. "

Hij is beter...

Kenji

Avatar

"Revenge is a dish best served cold"... nou, vergeleken bij Oldboy is Kill Bill een behaaglijk warm bordje snert. Ziehier een film, en een hoofdpersoon, waar je als kijker soms onwillekeurig voor terugdeinst, om dan weer onherroepelijk in het verhaal gezogen te worden. Voelbare haat, wraakzucht en (ziele)pijn, op een schitterende wijze verfilmd.

Wow.

JB

Avatar

Goeie recensie, geeft mijn gedachten nagenoeg gelijk weer. T+) Wraak en moraal vervlochten met prkkeldraad; met scenes die je nooit meer zult vergeten.

Samen met Eternal Sunshine de topfilm van dit jaar!
[rating 4.5]

hermit elephant

Avatar

Het doet me deugd zulke waardige medestanders te vinden in mijn adoratie van dit meesterwerk. Kan iemand mij aub uitleggen waarom deze film aan zoveel mensen wordt onthouden? Gooi snel 'The Forgotten' of 'Open Water' uit de bioscoop en vervang 'm door Oldboy!

Yorginho

Avatar

hermit elephant "Het doet me deugd zulke waardige medestanders te vinden in mijn adoratie van dit meesterwerk. Kan iemand mij aub uitleggen waarom deze film aan zoveel mensen wordt onthouden? Gooi snel 'The Forgotten' of 'Open Water' uit de bioscoop en vervang 'm door Oldboy!"

Ik heb Open Water gezien, JEZUS WAT IS DIE SLECHT!!!! Mogen ze er inderdaad héél snel uitgooien..
Ik ga Oldboy waarschijnlijk komende dinsdag bekijken, hij draait gelukkig bij mij in Maastricht in een filmhuis, ben echt heel erg benieuwd, hoor nix dan goeds.. Krijgt ook een dik punt bij IMDb..

headless horseman

Avatar

Niet een film om vrolijk van te worden - wel goed (vooral door het Seven-achtige verrassingseffect - maar beter dan Seven). Had van mij iets minder visueel-geweldadig mogen zijn (hoewel dat natuurlijk wel hoort bij het thema).

hermit elephant

Avatar

Hoera! Eindelijk gerechtigheid! Voor Utrecht dan, want theater 't Hoogt draait in januari Oldboy. Geen idee hoe lang nog, dus voor wie er nog heen wil...

DelliPeter

Avatar

Nou zo geweldig was ie nou ook weer niet!

Soapy

Avatar

EIndelijk gezien!!! :D

En ik moet zeggen dat de recensie in niets te kort doet aan de film!! Een erg mooie en sterke film!
De beelden en locaties zijn zeldzaam mooi en de soundtrack erg intrigerend. Het verhaal is zeer boeiend en houd je de hele film lang vast en laat je in enige verwarring achter als de aftiteling begint...
Ja erg geslaagd en deze titel is een erg goede aanwinst in mijn DvD collectie!!

Ga deze zien heren en dames !!! :Y

acties