Milennium: Gerechtigheid
Het laatste deel in de Millenniumreeks weet de kracht van deel één te hervatten, maar stijgt nergens tot grote hoogten.

6,6 details

  • 147 Min
  • Thriller
  • Misdaad
  • Drama
  • Zweden
  • Denemarken
  • Duitsland
147 Min Zweden

Lisbeth Salander wordt zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht waarna zij wordt beschuldigd van een drievoudige moord. Blomkvist probeert politie en aanklagers te overtuigen van haar onschuld. Hij gaat op onderzoek uit naar het verleden van Lisbeth en ontdekt een samenzwering van het allerhoogste plan. Samen gaan ze op jacht naar gerechtigheid en de waarheid.

Alt titel
Luftslottet som sprängdes, The Girl Who Kicked the Hornet's Nest
Regie
Daniel Alfredson
Cast
Lennart Hjulström, Magnus Krepper, Lena Endre, Hans Alfredson, Per Oscarsson, Michalis Koutsogiannakis, Annika Hallin, Michael Nyqvist, Niklas Hjulström, Jacob Ericksson, Georgi Staykov, Mirja Turestedt, Niklas Falk, Noomi Rapace, Sofia Ledarp, Micke Spreitz, Alexandra Eisenstein, Tanja Lorentzon, Johan Kylén, Anders Ahlbom, Donald Högberg, Tina Berg, Tekla Granlund, Agnes Kittelsen, Aksel Morisse, Berit Sarvisé, Henrik Sjöman, Jan Holmquist.
Budget
$ 4.000.000
Opbrengst
$ 43.498.108
Release
27.11.2009
Release NL
25.03.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Daniel Alfredson | Cast: Noomi Rapace (Lisbeth Salander), Michael Nyqvist (Mikael Blomkvist), Michalis Koutsogiannakis (Dragan Armanskij), Anders Ahlbom (Peter Teleborian), Lena Endre (Erika Berger), e.a. | Speelduur: 148 minuten | Jaar: 2010

Trilogieën zijn een bijzonder onderdeel van de filmwereld. Een aantal van de beste films maken deel uit van een trilogie en vaak is de kracht van een trilogie groter dan die van de individuele films. Trilogieën kunnen echter ook veel teleurstelling opleveren: als deel één sterk is, is er de hoop dat de twee volgende delen net zo sterk zullen zijn. Een verwachting die veelal niet ingelost wordt. Zo ook bij de verfilming van de boekentrilogie van Stieg Larsson. Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten, het eerste deel, was opvallend sterk, met krachtige personages, een goed, boeiend verhaal en leuke aanvullende actie. In deel twee was die actie niet langer bijkomend, maar bepaalde ze grotendeels de film, waardoor deze lang niet zo intrigerend was als deel één. Gelukkig herpakt de serie zich enigszins met deel drie en komt het tot een waardige afsluiting.

Meteen in het begin is Lisbeth Salander alweer in gevaar: ze overleeft ternauwernood een aanslag op haar leven. Tegelijkertijd ontvangt haar goede vriend Mikael Blomkvist een jonge journalist die een grote samenzwering heeft ontdekt binnen de vrouwenhandel, waarbij ook de Zweedse veiligheidsdienst betrokken is. Blomkvist vindt bovendien aanknopingspunten met Salanders verleden en gaat op onderzoek uit, terwijl Lisbeth beschuldigd wordt van moord en wordt neergesabeld in de media. Met gevaar voor eigen leven zet Blomkvist door in een poging Salander vrij te pleiten.