Dogtooth (2009)

Reviews (2)

Steve Harwin

Avatar

Heb hem gezien op IFFR: ik vond hem wel prima.
Het verhaal gaat over de drang van de ouders om hun kinderen obsessief te blijven controleren. De kinderen zijn zelf te nieuwsgierig naar wat er in de wereld buiten hun huis en gezin speelt om zich tegen te laten houden en dit leidt tot een steeds meer verstikkende wurggreep op hun levens vanuit de ouders en tot steeds vreemdere en toenemend bizarre situaties vanuit de kinderen. De titel verwijst ook hier ook naar.
Macht, controle en drang naar vrijheid zijn de peilers qua karakterisering van de personages. De karaktervorming wordt steeds sterker gepolariseerd, maar daarmee vind ik de personen niet te vlak.
Interessante film!

edg88

Avatar

In de aankondiging wordt de film gepresenteerd als een kijkje in een familie waar beschermingsdrift van de ouders wel erg ver is doorgevoerd. De inmiddels volwassen kinderen worden systematisch een bedreigende wereld voorgehouden waar veiligheid alleen gegarandeerd wordt als je volgens de regels van de ouders leeft. Het thema wordt matig uitgewerkt.

Bij het kijken van de film onstaat de indruk dat de regisseur primair een wereld wil tonen van mensen die structureel een afwijkend wereldbeeld voorgespiegeld krijgen. Zo worden de kinderen voorgehouden dat poesjes levensgevaarlijke mensetende wezens zijn en dat het woord 'kut' grote lamp betekent. Volledig onduidelijk is wat het beschermende karakter is van het afwijkende taalspel binnen het gezin.

De film is een aaneenschakeling van vreemde situaties die het gevolg zijn van een mix van beschermingsdrift van de ouders en de creatie van een eigen unieke betekeniswereld binnen het gezin. Een vlakke aaneenschakeling met als enige spannende element het contact met de buitenwereld (vooral de seksuele ontmoetingen van de zoon met een prostituee).

De hoofdkarakters (ouders, zoon en twee dochters) worden als vlakke personages neergezet. Onduidelijk is wat er in de mensen omgaat. Een gemiste kans als het gaat om het verbeelden van iemand die in een andere betekeniswereld leeft.

Concluderend: het thema van de film is eerder "leven in een wereld met afwijkende betekenissen en een ander taalspel". De beschermingsdrift van de ouders is niet het primaire thema van de film, het was nodig om diverse, loshangende gevolgen van een afwijkend taal- en betekenisspel in beeld te brengen.

Alles bij elkaar, geen aarrader. Zonde van de electriciteit van de projector. Zonde ook van de zondagmiddag.