Exit Through the Gift Shop (2010)

The incredible true story of how the world's greatest Street Art movie was never made...

Banksy’s al dan niet fake documentaire over straatkunst versus commercie schiet raak zonder prekerig te worden.
play

8,0 details

 • 87 Min
 • Documentaire
 • Komedie
 • Misdaad
 • Historisch
 • Verenigde Staten
 • Verenigd Koninkrijk
87 Min Verenigde Staten

Een film over een man die een film over Banksy probeerde te maken. De excentrieke Franse winkeleigenaar Thierry Guetta probeert de wereld van graffiti te vangen door de bekendste vandalen tijdens de creatie van hun werk te volgen. We volgen Thierry vervolgens bij zijn pogingen om Banksy te vinden en vriendschap met hem te sluiten. Maar het gevolg is dat de kunstenaar de camera omdraait naar de Fransman. Wat volgt is een verhaal over het leven van deze man, die probeerde het onfilmbare vast te leggen en daarbij faal

Regie
Banksy
Cast
Rhys Ifans, Banksy, Shepard Fairey, Space Invader, Ron English, Banksy, Debora Guetta, Borf, Monsieur André, Steve Lazarides, Caledonia Curry, Roger Gastman, Zeus, Mr. Brainwash, Buffmonster, Wendy Asher, Laurent Nahoum-Vatinet.
Opbrengst
$ 4.790.751
Release
24.01.2010
Release NL
30.09.2010
Release DVD
04.01.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Banksy | Cast: Banksy, Rhys Ifans (verteller), Shepard Fairey, Thierry Guetta/Mr. Brainwash, Space Invader, Joshua Levin | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2010

Is straatkunstenaar Mr. Brainwash alias Thierry Guetta echt of gespeeld? Die vraag waart sinds de première op het Sundance Festival van Banksy’s Exit Through the Gift Shop rond in zowel de blogosfeer als de meer traditionele media, en uitsluitsel is er vooralsnog niet. Maar het knappe van Banksy’s al dan niet fake documentaire is dat de film hoe dan ook overeind blijft - of de uitzinnige cameraman-wordt-kunstenaar Guetta nu werkelijk bestaat of inderdaad een ‘Borat van de kunstwereld’ is, zoals wordt gefluisterd.

Banksy verbindt zijn naam als regisseur aan Exit Through the Gift Shop en treedt er ook in op, maar verborgen onder een capuchon en met vervormde stem; wie de illustere, al jaren honderd procent anonieme straatkunstenaar Banksy werkelijk is, weet je dus na het zien van deze film nog steeds niet. Wel laat de Britse guerrilla-artiest eens te meer zien wat een uitzonderlijk talent hij heeft: de vele beelden van zowel het maken van als de reacties op zijn straatkunst tonen Banksy, ook als je zijn werk ziet tussen dat van andere straatgenieën als Shepard Fairey, als de intelligentste speler binnen het genre.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Exit Through the Gift Shop Nieuwsberichten

 • Banksy reageert op Oscar-verlies

  Banksy reageert op Oscar-verlies

  Bram de Groot,

  Geliefde Straatkunstenaar laat zijn handen spreken en steekt de draak met "verwoeste" Oscar voor Beste Film.

  mode_comment 1

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Exit Through the Gift Shop

acties