Mr. Nobody (2009)

If you never make a choice, anything is possible.

Net als de hoofdpersoon kiest de regisseur ervoor niet te kiezen, met de nodige rommel tot gevolg.
play

7,2 details

  • 141 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Romantiek
  • Sci-Fi
  • België
  • Duitsland
  • Canada
  • Frankrijk
141 Min België

2092. De 117-jarige Nemo Nobody is de oudste man op aarde en de laatste sterfelijke persoon in een wereld waar iedereen eeuwig leeft. De enige vraag die hem achtervolgt, is of hij het juiste leven heeft geleid, de juiste vrouw heeft bemind. Als kleine jongen staat hij voor een onmogelijke keuze: stapt hij op de trein met zijn moeder of blijft hij achter bij zijn vader. Eén keuze, twee mogelijke levens. De film volgt Nemo tijdens al zijn avonturen, of ze nu droom of werkelijkheid zijn...

Regie
Jaco van Dormael
Cast
Jared Leto, Diane Kruger, Juno Temple, Rhys Ifans, Sarah Polley, Daniel Mays, Allan Corduner, Toby Regbo, Linh Dan Pham, Michael Riley, Natasha Little, Clare Stone, Audrey Giacomini, Laura Brumagne, Thomas Byrne.
Budget
$ 47.000.000
Release
11.09.2009
Release NL
03.06.2010
Release DVD
19.10.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Jaco Van Dormael | Cast: Jared Leto (Nemo Nobody), Toby Regbo (Nemo Noboby, zestien jaar oud), Diane Kruger (Anna), Sarah Polley (Elise), Linh-Dan Pham (Jean), Rhys Ifans (Nemo’s vader), Natasha Little (Nemo’s moeder), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2010

In 2092 is de 117-jarige Nemo Nobody de oudste mens op aarde. Hij is tevens de laatste sterfelijke persoon, aangezien de wetenschap inmiddels zo vergevorderd is dat mensen eeuwig kunnen blijven leven (over het onwerkelijke idee dat schijnbaar iedereen daar gebruik van kan en wil maken, zullen we maar niet te veel uitweiden). Nemo trekt de aandacht van een journalist die hem vraagt zijn levensverhaal te vertellen. De oude mopperpot heeft daar aanvankelijk weinig zin in, maar gaat uiteindelijk toch overstag. Zijn verhaal blijkt echter vol tegenstrijdigheden te zitten: de ene minuut vertelt Nemo hoe hij getrouwd was en kinderen had, maar later blijkt de vrouw in kwestie al op jonge leeftijd te zijn overleden en zijn die kinderen nooit geboren. De scène waarmee de film opent toont zelfs hoe Nemo op 35-jarige leeftijd op twee verschillende manieren aan zijn einde is gekomen.

Tussen de vertellingen door krijgt de kijker de verschillende versies van Nemo’s verleden te zien en wordt al snel duidelijk dat de onwaarschijnlijkheden voortkomen uit een ingrijpende beslissing die Nemo in zijn jeugd moest maken. Als tienjarige werd hij geconfronteerd met de scheiding van zijn ouders en gedwongen te kiezen tussen bij zijn vader in Engeland blijven wonen of met zijn moeder meeverhuizen naar de Verenigde Staten. Het besef dat een gemaakte beslissing onomkeerbaar is en tot een andere levensloop leidt dan wanneer het alternatief was gekozen, deed Nemo voor geen van beide opties kiezen. Of koos hij juist voor allebei? De film toont namelijk tal van alternatieve levens waarvan niet gezegd kan worden welke de echte is. Als er al zoiets is.

videotrailers & clips

Laatste reacties

MRDammann

"...Film heeft mij overdonderd. Wat een geweldige film! Film als een kunstwerk, prachtig gefilmd, geweld......"

hansbeer

"...Intrigerende maar ook aparte film, die het verdere leven laat zien bij het maken van een keuze van h......"

Falconetti

"...Knappe film met fraaie beelden. Vele levensvragen worden gesteld over toeval, vrije wil, het lot, oo......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Mr. Nobody

acties