Briefgeheim

Briefgeheim (2010)

Tweede verfilming van een boek van Jan Terlouw, na Oorlogswinter, is ondanks een aantal forse gebreken een spannende jeugdfilm.
play

6,1 details

  • 87 Min
  • Drama
  • Familiefilm
  • Nederland
87 Min Nederland

De 11-jarige Eva heeft genoeg van de spanningen thuis. Ze wil haar ouders laten merken hoe ze zich voelt, en besluit om weg te lopen. Ze verstopt zich op de zolder van haar beste vrienden Jackie en Thomas. Maar als ze een geheime brief vindt en betrapt wordt in de tuin van buurman Brandsema, het hoofd van een criminele organisatie, neemt haar plan een onverwachte wending. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw.

Regie
Simone van Dusseldorp
Cast
Daan Schuurmans, Lies Visschedijk, Hanna Obbeek, Ruurt de Maesschalck, Filip Peeters, Mike Meijer, Paul Rigter, Jaap ten Holt, Eric Schreurs, Niels Verkooyen, Finn Poncin, Karlo Severdija, Isabelle Stokkel, Nanette Drazic, Sophie Houweling.
Release
14.10.2010
Release NL
14.10.2010
Release DVD
08.02.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Simone van Dusseldorp | Cast: Hanna Obbeek (Eva Kals), Isabelle Stokkel (Jackie), Nils Verkooijen (Thomas), Daan Schuurmans (Vader van Eva), Lies Visschedijk (Moeder van Eva), Filip Peeters (Herman Brandsema), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2009

Het heeft nog vrij lang geduurd voor producenten in de gaten gekregen hoe geschikt de jeugdboeken van Jan Terlouw wel niet waren voor verfilmingen. Na het grote succes van Oorlogswinter twee jaar geleden ontstonden er pas echt concrete plannen om meer boeken van de veelvuldig bekroonde auteur en gepensioneerd politicus voor D66 naar het grote doek te vertalen. De opnames van Koning van Katoren beginnen binnenkort, maar eerst is Briefgeheim aan de beurt, een van de weinige boeken van Terlouw die niet zozeer draait om een morele, politieke boodschap als wel om een ouderwets, spannend avontuur voor kinderen.

Scenaristen Marco van Geffen en Anna van der Heide waren van mening dat het verhaal van Briefgeheim, dat zich afspeelt in 1973, nodig gemoderniseerd moest worden om te kunnen aansluiten bij de belevingswereld van huidige kinderen en hebben dan ook de nodige wijzigingen doorgevoerd.

videotrailers & clips