Hysteria (2011)

A comedy about the birth of the vibrator in Victorian England.

Een hysterische en ondeugende komedie over de ontstaansgeschiedenis van de vibrator. Het romantische verhaallijntje voegt voor de verandering eens wat toe.
play

6,1 details

  • 100 Min
  • Komedie
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Zwitserland
  • Luxemburg
100 Min Verenigd Koninkrijk

De jonge dokter Mortimer Granville krijgt, na diverse keren ontslagen te zijn wegens te moderne aanpak, een baan als assistent van dokter Dalrymple, die vrouwen dagelijks behandeld voor ‘hysteria’. Deze ziekte leidt bij vrouwen tot depressieve gevoelens, woedeaanvallen of prikkelbaarheid, en wordt tijdelijk verholpen door een zogenoemde ‘bekkenmassage’. In hun zoektocht naar de meest doeltreffende behandeling krijgen ze hulp van een in elektriciteit gespecialiseerde uitvinder, en besluiten ze te experimenteren met een nieuw elektrisch apparaat. Hun ontwikkelingen worden met een sceptische blik gadegeslagen door Charlotte, de geëmancipeerde en eigenzinnige dochter van Dalrymple.

Regie
Tanya Wexler
Cast
Felicity Jones, Maggie Gyllenhaal, Rupert Everett, Jonathan Pryce, Hugh Dancy, Gemma Jones, Anna Chancellor, Ashley Jensen, Sheridan Smith, Georgie Glen, Kate Linder, Teresa Mahoney, Elisabet Johannesdottir, Dominic Borrelli, Kim Criswell, Linda Woodhall, Malcolm Rennie, John Overstall, Kim Selby.
Opbrengst
$ 9.504.139
Release
17.11.2011
Release NL
08.12.2011
Release DVD
08.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Tanya Wexler | Cast: Maggie Gyllenhaal (Charlotte Dalrymple), Hugh Dancy (Dr. Mortimer Granville), Jonathan Pryce (Dr. Robert Dalrymple), Rupert Everett (Lord Edmund St. John-Smythe), Felicity Jones (Emily Dalrymple) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2011

Onder de vrouwen van het Victoriaanse Engeland waarde een mysterieuze ziekte rond. De dames leden aan hysterie, een aandoening met een seksuele oorsprong waar symptomen als depressie, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen aan gekoppeld werden. De ongeneeslijke aandoening kon tijdelijk tot rust worden gebracht door middel van massages van het bekken. Dokter Dalrymple heeft zijn hele praktijk er voor omgebouwd en ontvangt ontevreden, veelal welgestelde dames die wel wat verlichting kunnen gebruiken. Bijwerking van de behandeling is een ongekend orgasme dat je dan maar voor lief moet nemen. De zaak loopt zo goed dat hij de jonge werkloze arts Mortimer Granville aanneemt om hem bij te staan. Deze moet wennen aan de behandelmethode en krijgt al snel last van kramp in zijn vingers.

Het uitgangspunt van Tanja Wexlers Hysteria lijkt een wanhopige poging van de filmindustrie om weer eens in extremen te duiken om te kunnen vermaken. Het bizarre is dat deze ondeugende komedie gebaseerd is op historische feiten. Het begint niet voor niets met de disclaimer: ‘Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Echt.’ Het zet met deze aankondiging gelijk de toon. De aandoening was eind negentiende eeuw een serieus probleem voor de opgefokte dames. Er is de vernuftige geest van uitvinder Edmund St. John-Smythe, een vriend van Granville, voor nodig om de dames geautomatiseerd van hun problemen af te helpen. Het leidde tot de uitvinding van de vibrator, waardoor de hysterie uiteindelijk in geen velden of wegen meer te bekennen was en de dames voor hun eigen genot konden zorgen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Hysteria Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Hysteria

acties