13

13 (2010)

Géla Babluani bedacht een ziek, maar geniaal uitgangspunt. Helaas kan dat niet van de uitwerking worden gezegd.
play

4,8 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
97 Min Verenigde Staten

13 gaat over een naieve jonge man die de identiteit van een dode man aanneemt en vervolgens terecht komt in een wereld vol macht en geweld, waar een grote rol is weggelegd voor het spel Russisch roulette.

Regie
Géla Babluani
Cast
Ben Gazzara, Jason Statham, Emmanuelle Chriqui, Mickey Rourke, Gaby Hoffmann, Michael Shannon, Ray Winstone, Chuck Zito, David Zayas, Michael Berry Jr., Alexander Skarsgård, 50 Cent, Rock Kohli, Sam Riley, Daisy Tahan.
Release
12.03.2010
Release NL
16.06.2011
Release DVD
08.11.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Géla Babluani | Cast: Sam Riley (Vince), Jason Statham (Jasper), Mickey Rourke (Jefferson), Alexander Skarsgård (Jack), Michael Shannon (Henry), Ray Winstone (Ronald Lynn), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2010

13 is de Engelstalige remake van het Franse 13 Tzameti uit 2005. Beide films werden geschreven en geregisseerd door Géla Babluani die met deze remake zijn Hollywooddebuut maakt. Een flink aantal actiesterren werd gecast voor bijrollen in een film waarin een ziek roulettespel centraal staat. Dat centrale element is helaas een stuk sterker dan de uitwerking.

De film opent met een korte flashforward waarin we Vince en een andere man tegenover elkaar zien staan, beiden met een pistool op het voorhoofd van de ander gedrukt. Vervolgens gaan we drie dagen terug toen Vince nog een totaal onschuldige jongen was. Zijn vader ligt in het ziekenhuis en samen met zijn zussen en moeder moet hij besluiten hoe ze dat financieel gaan regelen. Vince werkt als elektricien en bij één van zijn klanten vangt hij een gesprek op van de man des huizes hoe deze in één dag veel geld kan verdienen. Vincent besluit de instructies hiervoor te stelen en ze zelf te volgen. Het brengt hem uiteindelijk bij een afgelegen villa waar een groots roulettegokspel is opgezet. Vince kan niet meer terug en moet meespelen.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

13 Nieuwsberichten

  • De trailer van 13

    De trailer van 13

    Bram de Groot,

    Die Jason Statham blijft maar knallen, nu met Sam Riley, Mickey Rourke en 50 Cent.

  • Trailer 13

    Trailer 13

    Arman Avsaroglu,

    Mickey Rourke, Jason Statham, Ray Liotta en 50 Cent spelen de hoofdrollen in deze remake van de keiharde actiefilm 13 Tzameti.

  • Rourke, Statham & 50 Cent in 13

    Rourke, Statham & 50 Cent in 13

    FilmTotaal redactie,