Dik Trom (2010)

Verrassend leuke familiefilm van debutant Arne Toonen is zo zoet dat het glazuur bijna van je tanden springt.
play

6,0 details

 • 85 Min
 • Familiefilm
 • Nederland
85 Min Nederland

Dik Trom is een vrolijke, eerlijke, beetje gezette jongen. Samen met zijn ouders woont hij in het knusse Dikkedam, waar iedereen net zo dik en uitbundig is als hij. Diks gelukkige leventje verandert als de familie gaat verhuizen naar Dunhoven, waar niemand uitbundig of dik is. De mensen zijn alleen maar bezig met uiterlijk, gezondheid en sport. Ze zitten dan ook helemaal niet te wachten op die dikke familie Trom en hun restaurant vol calorieën. Niet alleen het restaurant kent een moeilijke start, ook Dik heeft moeite zich aan te passen. Voor het eerst in zijn leven wordt hij zich bewust van zijn omvang. Helemaal als hij verliefd wordt op Lieve, het dunste meisje van heel Dunhoven. De moeder van Lieve is diëtiste en zij weegt haar dochter elke dag. Dik is niet de enige die zijn oog heeft laten vallen op de mooie Lieve. Ook Viktor, de brutale zoon van sportschoolhouder Dolf, dingt naar haar hand. De strijd tussen de twee kemphanen zal beslecht worden tijdens de lokale zomerwedstrijd.

Regie
Arne Toonen
Cast
Loes Haverkort, Thijs Römer, Eva van der Gucht, Fiona Livingston, Marcel Musters, Michael Nierse, Julien van Soest.
Release
01.05.2010
Release NL
25.11.2010
Release DVD
08.03.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Arne Toonen | Cast: Michael Nierse (Dik Trom), Eva van der Gucht (Ma Trom), Fiona Livingston (Lieve), Marcel Musters (Pa Trom), Loes Haverkort (Sonja Slager), Thijs Römer (Dolf), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2010

Bij de aankondiging dat Eyeworks een film zou gaan maken over de kwajongen Dik Trom, naar de (zeer oude) boeken van C.J. Kieviet, was er de nodige scepsis te horen. Te ouderwets, niet meer van deze tijd en saai waren de, naar nu blijkt, te voorbarige reacties. Want wie het eindproduct van regisseur Arne Toonen bekijkt, kan niets anders dan constateren dat Dik Trom een goed geproduceerde, sterke Nederlandse jeugdfilm is met het hart op de goede plaats.

Met de boeken van Kieviet heeft deze film echter niet zo veel te maken. Het is zelfs nog maar de vraag of de betrokkenen die boeken ooit hebben gelezen, want op het gewicht van de hoofdrolspeler na is er toch wel veel veranderd. De film Dik Trom vertelt een nieuw verhaal dat niet op een van de boeken is gebaseerd en gaat over Dik die met zijn vader en moeder gelukkig is in Dikkedam. Als zijn vader echter de kans krijgt een restaurant te openen in het nabijgelegen Dunhoven, kan hij dat niet aan zich voorbij laten gaan en besluit het gezin halsoverkop te verhuizen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Dik Trom Nieuwsberichten

 • Trailer Dik Trom

  Trailer Dik Trom

  Arman Avsaroglu,

  Grote nieuwe Nederlandse speelfilm van producent Reinout Oerlemans.

  mode_comment 10

Laatste reacties

Tarkus

"...Ik ken Dik Trom vooral van de boeken uit mijn kindertijd, die als zoete broodjes over de toonbank gi......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Dik Trom

acties