Potiche (2010)

France, 1977: Women's Liberation is in the air.

De tweede film van François Ozon binnen het jaar heeft inhoudelijk weinig om het lijf, maar is dankzij de stralende Catherine Deneuve wel erg vermakelijk.
play

6,5 details

  • 103 Min
  • Komedie
  • Frankrijk
103 Min Frankrijk

1977, in het burgerlijk stadje Sainte-Gudule in het noorden van Frankrijk woont Suzanne Pujol. Zij is de toegewijde en huiselijke vrouw van de rijke industrieel Robert Pujol. Hij leidt zijn paraplufabriek met ijzeren hand. De norse baas tiranniseert zijn arbeiders en voert thuis hetzelfde schrikbewind. Wanneer de arbeiders in staking gaan voor betere werkomstandigheden, Robert een hartaanval krijgt en rust moet nemen breekt de hel los. Suzanne wordt gedwongen het werk van haar man over te nemen en krijgt hierbij hulp van haar voormalig liefje en huidig vakbondsleider Maurice (Gérard Depardieu). Tot ieders verbazing ontpopt Suzanne zich tot een bekwame zakenvrouw die van aanpakken weet. Maar wanneer Robert volledig uitgerust terugkomt van vakantie, worden de zaken gecompliceerd.

Regie
François Ozon
Cast
Gérard Depardieu, Catherine Deneuve, Jérémie Renier, Fabrice Luchini, Sergi López, Karin Viard, Judith Godrèche, Bruno Lochet, John Flanders, Évelyne Dandry, Gautier About, Elodie Frégé, Jean-Baptiste Shelmerdine, Noam Charlier, Martin De Myttenaere, Yannick Schmitz.
Opbrengst
$ 1.611.000
Release
10.11.2010
Release NL
16.12.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: François Ozon | Cast: Catherine Deneuve (Suzanne Pujol), Gérard Depardieu (Maurice Babin), Fabrice Luchini (Robert Pujol), Jérémie Renier (Laurent Pujol), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2010

Het blijft toch opmerkelijk met hoeveel ogenschijnlijk gemak de Franse filmmaker François Ozon zich al jaren door totaal verschillende filmgenres heen slaat. Hij maakte al psychologische thrillers (Swimming Pool), een musical (8 Femmes), sociaal-realistische drama’s (Le Refuge, 5 x 2) en het niet in een genre te plaatsen Ricky, over een baby die kan vliegen. Zijn nieuwste film Potiche heeft met de kleurrijke aankleding nog het meest weg van 8 Femmes, de grote internationale doorbraak van Ozon. En net als in die film is het de Franse filmdiva Catherine Deneuve die de meeste indruk maakt.

Deneuve is Suzanne Pujol, een echte ‘potiche’ (huisvrouw) die uit een goede familie komt en getrouwd is met de directeur van een groot paraplubedrijf, dat oorspronkelijk door haar vader is opgericht. Haar man houdt Suzanne thuis en wil dat zij kookt en voor het huishouden zorgt, maar verder niets. Dat verandert als er op de paraplufabriek een staking uitbreekt en Robert door een hartaanval wordt getroffen. Suzanne, geliefd bij de werknemers als dochter van de oude baas, besluit de taken van haar man op zich te nemen en dat is zo’n succes dat ze dat wil blijven doen, zelfs als haar echtgenoot weer aan de beterende hand is.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Potiche

acties