Le quattro volte
Deze onconventionele film ontvouwt zich rustig, maar kent een overdaad aan beeldenpracht.
play

7,6 details

  • 88 Min
  • Drama
  • Italië
  • Duitsland
  • Zwitserland
88 Min Italië

Le Quattro Volte bestaat uit vier delen: mineral, animal, vegetable en human. Slechts een deel heeft een menselijk gezicht: een oude herder slijt zijn laatste dagen in een dorpje in Calabrië, het zuidelijkste puntje van Italië. Hij hoedt er zijn geiten op de heuvels die de meeste dorpelingen allang verlaten hebben in hun trek naar de grote stad. De man, die ernstig ziek is, meent zijn medicijn te kunnen vinden in het stof dat hij verzamelt op de vloer van de oude dorpskerk, dat hij dagelijks door zijn drinkwater mengt. Ondertussen volgen we de eerste stapjes van een pasgeboren geitje en het verschieten van de kleuren van een vijgenboom met de seizoenen. Le Quattro Volte geeft een poëtisch beeld van de levenscyclus en de ononderbroken tradities op een tijdloze plek. Een grote rol is weggelegd voor het prachtige Zuid-Italiaanse landschap, meesterlijk in beeld gebracht door Michelangelo Frammartino.

Alt titel
The Four Times
Regie
Michelangelo Frammartino
Cast
Giuseppe Fuda, Bruno Timpano, Nazareno Timpano, Artemio Vallone, Domenico Cavallo, Santo Cavallo, Peppe Cavallo, Isidoro Chiera, Iolanda Manno, Cesare Ritorito.
Release
16.05.2010
Release NL
23.12.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Michelangelo Frammartino | Cast: Giuseppe Fuda (herder), Bruno Timpano, Nazareno Timpano | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2010

De Zuid-Italiaanse regio Calabrië onttrekt zich aan de onophoudelijke doorontwikkeling van de wereld. Werken staat er nog gelijk aan ambacht bedrijven. Regisseur Michelangelo Frammartino gebruikte dit gebied voor de reis van één ziel door vier verschillende stadia. Zijn Le Quattro Volte is poëtische cinema waarbij de camera vooral registrerend gehanteerd wordt. Deze onconventionele film ontvouwt zich rustig, maar kent een overdaad aan beeldenpracht.

Een herder die door de tijd net zo kromgetrokken is als het landschap bewandelt de regio die door velen al werd verlaten. Maar de mens staat in Le Quattro Volte niet centraal. Frammartino maakt net zoveel tijd vrij voor dieren, planten en mineralen. Volgens de regisseur tekenen deze vier elementen, zonder hiërarchische volgorde, het bestaan in Calabrië. In een cirkelvertelling laat hij door middel van beeld en geluid, maar zonder dialoog, een ziel afreizen door deze werelden. Hij neemt de kijker bij de hand, maar prikkelt vooral tot eigen interpretatie.

videotrailers & clips