Vénus noire (2010)

6,9 details

  • 159 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Frankrijk
  • Italië
  • België
159 Min Frankrijk

Parijs 1817, aan de Koninklijke Academie voor Geneeskunde. ‘Ik heb nog nooit een menselijk hoofd gezien dat zo sterk op dat van een aap lijkt’. Het oordeel van anatoom Georges Cuvier, terwijl hij naast de gipsen replica van het lichaam van Saartjie Baartman staat. Een groep voorname collega’s juicht hem toe. Zeven jaar eerder verliet Saartjie met haar meester Caezar haar geboorteland Zuid-Afrika om als circusattractie te worden opgevoerd voor sensatiezoekende blanken in Londen. Deze vrijgevochten vrouw die haar korte leven lang werd misbruikt en beledigd, werd als ‘Hottentot Venus’ een icoon in de sloppenwijken. Roem en glorie werden haar beloofd, ellende en vernedering is wat ze toebedeeld kreeg.

Alt titel
Black Venus
Regie
Abdel Kechiche
Cast
Olivier Gourmet, Elina Löwensohn, Andre Jacobs, Jean-Christophe Bouvet, François Marthouret, Yahima Torres, Jonathan Pienaar, Rémi Martin, Jean-Jacques Moreau, Didier Bourguignon, Ralph Amoussou, Dominique Ratonnat, Cyril Favre, Michel Gionti, Alix Serman.
Release
27.10.2010
Release NL
06.01.2011
Release DVD
10.05.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Abdel Kechiche | Cast: Yahima Torres (Sarah Baartman), Olivier Gourmet (Réaux), Andre Jacobs (Hendrick Caezar), Elina Löwensohn (Jeanne), e.a. | Speelduur: 159 minuten | Jaar: 2010

Als deze week de voorbode vormt voor wat ons het komende filmjaar te wachten staat, wordt het geen vrolijke boel. Het deprimerende liefdesdrama Norwegian Wood was al geen lichte kost, net als het afsluitende deel in de Saw-reeks, maar die films vallen in het niet bij het verwoestende Black Venus (originele titel: Vénus Noire). Honderdzestig minuten lang neemt regisseur Abdel Kechiche de kijker mee in het leven van de Zuid-Afrikaanse Sarah Baartman, een vrouw die jarenlang is uitgebuit door haar omgeving en er uiteindelijk dood bij neerviel.

Saartjie Baartman (1790-1815) werd geboren in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap en behoorde tot de stam van de Khoikhoi, die in de volksmond bekend stonden als de Hottentotten, nu een zeer offensieve term. In Zuid-Afrika werkte ze als slaaf voor het gezin van Hendrick Caezar, die haar in 1810 meenam naar Londen om geld te verdienen aan haar imponerende verschijning. Saartjie werd als een circusact tentoongesteld aan het publiek en moest acteren alsof ze een wild beest was om het blanke, sensatiezoekende publiek te amuseren. De vernederingen die ze moest doormaken namen steeds ergere vormen aan, tot ze aan het eind van haar leven werkelijk alle waardigheid had verloren.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Vénus noire

acties