Hitchcock (2012)

Behind every Psycho is a great woman.

Deze biopic over de totstandkoming van Psycho schaakt op te veel borden. Centraal staat de werk- en liefdesrelatie tussen Alfred Hitchcock en Alma Reville.
play

6,2 details

  • 98 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigde Staten
98 Min Verenigde Staten

De biopic Hitchcock is gebaseerd op het boek "Alfred Hitchcock and the Making of Psycho" van Stephen Rebello en zoomt in op de periode tijdens de productie van Psycho (1960).

Regie
Sacha Gervasi
Cast
Anthony Hopkins, Scarlett Johansson, Helen Mirren, Jessica Biel, Toni Collette, James D'Arcy, Michael Stuhlbarg, Ralph Macchio, Michael Wincott, Danny Huston, Kurtwood Smith, Richard Portnow, Wallace Langham, Kai Lennox, Tara Summers.
Opbrengst
$ 6.002.708
Release
23.11.2012
Release NL
14.03.2013
Release DVD
16.07.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Sacha Gervasi | Cast: Anthony Hopkins (Alfred Hitchcock), Helen Mirren (Alma Reville), Danny Huston (Whitfield Cook), Toni Collette (Peggy Robertson), Scarlet Johansson (Janet Leigh), James D’Arcy (Anthony Perkins), Jessica Biel (Vera Miles), Michael Wincott (Ed Gein), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2012

In wat wellicht zijn laatste meesterwerk was (al mogen Marnie en Britse thriller Frenzy zeker niet worden uitgevlakt) nam Alfred Hitchcock een gewaagde beslissing. Na amper drie kwartier besloot de ‘master of suspense’ de aderen van zijn leading lady Janet Leigh te laten leegstromen in het doucheputje. De scène bestaat uit een magistrale opeenvolging van shots en wordt begeleid door de priemende soundtrack van Bernard Herrmann. Het zorgde niet alleen voor een mondiale doucheangst, maar staat nog steeds te boek als één van de engste horrorscènes in ruim een eeuw filmgeschiedenis. Het is nauwelijks voor te stellen dat het in alle denkbare opzichten haast perfecte Psycho een ware worsteling vormde voor Hitchcock. Het is wellicht niet zijn allerbeste werk - die eer gaat wat bovengetekende betreft naar Vertigo - de ontstaansgeschiedenis en filmhistorische context ervan rechtvaardigen zeker een eigen film.

Zich baserend op het boek van Stephen Rebello besloot de onbekende Sacha Gervasi de sprong te wagen. In de eerste momenten van de biopic Hitchcock duiken we zowel in het persoonlijke als het professionele leven van de corpulente filmmaker. Zijn criticasters waren eind jaren vijftig van mening dat de Brit maar het beste achter de geraniums kon gaan zitten. Sinds de vroege jaren veertig had ‘Hitch’ na zijn geboorteland ook Hollywood veroverd. Vertigo werd echter (onterecht) beschouwd als een flop en spionagethriller North by Northwest een laatste succes. Hitchcocks vrouw Alma, met wie hij sinds de jaren twintig samenwerkte, heeft de broek aan in huis en wijst haar man continu op zijn eetlust en drang naar alcohol. Filmstudio Paramount wil geen geld steken in de verfilming van Robert Blochs Psycho. Hitch verlangt naar de experimentele tijden van weleer en besluit dan maar de boel zelf te financieren door een hypotheek op zijn huis te nemen. Alle kopieën van Blochs thriller worden door Hitchcock opgekocht zodat niemand het einde zou kennen.

videotrailers & clips

alle artikelen (14)

Hitchcock Nieuwsberichten

Hitchcock

acties