Rabat (2011)

6,8 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Nederland
105 Min Nederland

In Rabat moet Nadir de taxi van zijn vader naar de Marokkaanse hoofdstad Rabat brengen. Voor deze tocht nodigen zijn twee vrienden Abdel en Zakaria zichzelf graag uit. De reis vanuit Amsterdam en via vele landen zorgt voor nogal wat onderlinge spanningen. Zeker omdat Nadir een geheim reisdoel heeft..

Regie
Victor Ponten
Jim Taihuttu
Cast
Mohamed Majd, Chico Kenzari, Achmed Akkabi, Nasrdin Dchar, Slimane Dazi, Stéphane Caillard, Mohamed Benbrahim, Jacqueline Bir.
Release
15.06.2011
Release NL
09.06.2011
Release DVD
18.10.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Victor Ponten & Jim Taihuttu | Cast: Nasrdin Dchar (Nadir), Achmed Akkabi (Abdel), Marwan Chico Kenzari (Zakaria), Stéphane Caillard (Julie), e.a.| Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2011

De western wordt vaak het essentieelste Amerikaanse filmgenre genoemd, maar de coming-of-age-roadmovie maakt waarschijnlijk net zo sterk deel uit van de Amerikaanse filmcultuur. Dat dit genre in Nederland nooit voet aan de grond heeft gekregen, is niet vreemd te noemen: een roadtrip door Nederland zou immers maar een paar uur duren. Echter, door van Marokko de eindbestemming te maken en het gegeven daarmee te koppelen aan het multiculturele karakter van Nederland en de vakantie-exodus die honderden Marokkaanse Nederlanders jaarlijks maken, blijkt het perfect te passen in een Nederlandse productie. Rabat dwingt niet alleen respect af voor het feit dat deze voor nog geen drie ton in slechts drie weken in vier landen op twee continenten in elkaar is gedraaid, maar vooral voor de subtiele genreaanpak.

De dag na de trouwerij van zijn zus vertrekt de jonge Nadir met een oude taxi (die opvallend genoeg een gloednieuw kenteken heeft) om deze naar een vriend van zijn vader in Rabat te rijden. Hoewel hij zijn vrienden Abdel en Zakaria al eerder had gezegd niet mee te komen, blijken deze jongens zo onafscheidelijk dat ze de volgende ochtend met een stevige kater alsnog op Nadirs stoep staan. Want zoals ze het zelf al zeggen: ze hebben nu eenmaal toch niets beters te doen. Nog voordat Nadirs vrienden hun roes hebben uitgeslapen, hebben ze Nederland en België al achter zich gelaten en reizen ze via de Route du soleil zuidwaarts naar Spanje, van waaruit ze de veerpont naar Marokko zullen nemen. Het zal geen verrassing zijn dat niet alles geheel volgens plan verloopt.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Rabat Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Rob03

"...Ik heb deze film in de "sneak" gezien. Acteerwerk vond ik zeer slecht, verhaallijn ook. Had zin in d......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Rabat

acties