Django Unchained (2012)

Life, liberty and the pursuit of vengeance.

Kan Tarantino met zijn langverwachte western het succes van Inglourious Basterds herhalen?
play

8,2 details

  • 165 Min
  • Actie
  • Drama
  • Western
  • Verenigde Staten
165 Min Verenigde Staten

'Django Unchained' speelt zich af in de 19de eeuw in Jackson, Mississippi. De slavenhandel is volop aan de gang en de twee geliefden Django en Broomhilda (Kerry Washington) worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Django wordt bevrijd door de eigenaardige premiejager Dr. King Schultz. Samen met Django int Schultz een aantal premies en daarna krijgt Django de mogelijkheid zijn geliefde Broomhilda terug te vinden. Dit blijkt achteraf moeilijker te zijn dan gedacht nu zij het bezit is van Calvin Candie, een meedogenloze plantage-eigenaar die berucht is om de vreselijke slavenpraktijken die hij erop nahoudt.

Regie
Quentin Tarantino
Cast
Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Jamie Foxx, Christoph Waltz, Kerry Washington, Walton Goggins, James Remar, Laura Cayouette, Dana Michelle Gourrier, Dennis Christopher, Ato Essandoh, David Steen, Nichole Mercedes Robinson, Sammi Rotibi, Clay Donahue Fontenot.
Budget
$ 100.000.000
Opbrengst
$ 425.368.238
Release
25.12.2012
Release NL
17.01.2013
Release DVD
14.05.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Quentin Tarantino | Cast: Jamie Foxx (Django), Christoph Waltz (Dr. King Schultz), Leonardo DiCaprio (Calvin Candie), Kerry Washington (Broomhilda), Samuel L. Jackson (Stephen), e.a. | Speelduur: 165 minuten |Jaar: 2012

Dat Tarantino het westerngenre altijd al een warm hart heeft toegedragen, is geen groot geheim. In zijn eerdere werk waren hier en daar al wat invloeden te herkennen; van de Mexicaanse standoff in Reservoir Dogs tot de briljante openingscène uit Inglourious Basterds, die sterk aan Leones Once Upon a Time in the West deed denken. De regisseur speelde bovendien rolletjes in films als Desperado en Takashi Miikes Sukiyaki Western Django. Een western uit de handen van Tarantino heeft dus eigenlijk al jaren op de loer gelegen. Dit maakt de verwachtingen uiteraard hooggespannen. Is het Tarantino gelukt om opnieuw een meesterwerk af te leveren?

Om maar gelijk met het slechte nieuws te beginnen: nee, zo sterk als Inglourious Basterds is Django Unchained helaas niet. Daarvoor mist de film net dat sprankje genialiteit, het gevoel dat elke scène en elk stukje dialoog precies klopt zodat er een perfect geheel ontstaat. Vooral het verhaal van Django Unchained heeft minder om het lijf dan Inglourious Basterds. Hoewel Tarantino de periode van slavernij op een absurdistische manier weet te benaderen en het genre van de spaghettiwestern op een interessante wijze weet te mixen met een blaxploitationsausje, blijft het plot toch niet meer dan een dialoogrijk, maar mager wraakverhaal, dat minder sprankelt dan zijn voorganger. Ook de opbouw is dit keer wat rommeliger. Waar Inglourious Basterds effectief gebruik maakte van verschillende segmenten met een duidelijk begin- en eindpunt, volgt Django Unchained een minder duidelijke structuur, waardoor de boel soms wat onevenwichtiger en hier en daar onaf aanvoelt. Iets wat met een eventuele director’s cut in de dvd-release kan worden hersteld. Fans van Tarantino hoeven zich echter niet af te laten schrikken door deze kritische eerste alinea. Een tweede Inglourious Basterds is Django Unchained] dan misschien niet, maar er blijft nog meer dan genoeg over om van te kunnen genieten.

videotrailers & clips

alle artikelen (56)

Django Unchained Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...de laatste reactie is al weer van 3 jaar geleden. Dit is natuurlijk een enorm gehypte film uit 2012......"

roslarp

"...Echt geweldige film het was mijn eerste Tarantino film en ik vond het echt geweldig Christopher Walt......"

Limbootje

"...Geweldige film met een meesterlijke rol voor Jamie Foxx. Leonardo di Caprio valt verder in positiev......"

Django Unchained

acties